BOSANSKE ĐULBASTIJE: Ukusan i izdašan obrok koji se sprema za 30 minuta

Donosimo vam jednostavan recept za đulbastije, starinsko jelo kojem se raduje cela porodica.

Objavljeno: 11.06.2023. 08:00h
Autor:
Recept za đulbastije, Foto: Printscreen Youtube/ Slano i Slatko

Ukoliko nemate mnogo vremena, a želite da spremite nešto ukusno i zasitno, đulbastije su pravi izbor.

Sastojci:

  • oko 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 krompira
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika peršuna
  • So, biber, začinska paprika

Preliv

  • 15 g maslaca
  • 2 -3 kašike brašna
  • 600 ml mleka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • malo soli i drugih začina

Odozgo

  • Mocarela
  • Kačkavalj

Priprema:

Naseckati crveni i beli luk, pa dodati u mleveno meso. Krompir izrendati na krupnijoj strani rendeta. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smesu. Dodati i brašno so biber i mešavinu začina. Sve dobro izmešati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice i uvaljati ih u brašno. Pržiti ih u dobro zagrejanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane. Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!

Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vreme. Dodati i pavlaku za kuhanje, so i biber, po želji.

Preliti đulbastije bešamelom pa posuti kačkavaljem i staviti da se peče oko 30 minuta, na 220 stepeni.

Prijatno!