JELOVNIK ZA BRZU DIJETU: Počnite u ponedeljak i do kraja nedelje možete izgubiti 5 kg

Donosimo vam jelovnik za najbržu dijetu, uz koju može da se skine do 5 kilograma za nedelju dana.

Objavljeno: 21.05.2023. 21:46h
Autor:
Jelovnik za najbržu dijetu, Foto: Shutterstock

Na planu brzog mršavljenja, vaše telo će se detoksikovati i prvo izgubiti mnogo vode. Ključno je održati telo u režimu sagorevanja masti kombinacijom restriktivne ishrane i povećane fizičke aktivnosti. Gubitak oko 1 kg masti dnevno možda jeste nedostižan, ali gubitak težine od 1 kg vode je praktičan i moguć. Telo brzo oslobađa zadržavanje vode, posebno na početku novog režima mršavljenja.

Brza dijeta pomaže u resetovanju vašeg sistema i velike su šanse da ćete se osećati osveženo i lakše, upravo zbog gubitka toksina i nagomilane vode.

foto: Shutterstock

Jelovnik

1 dan

Doručak: Uverite se da vaš ukupan broj kalorija za doručak bude 250. Počnite dan vodom za detoksikaciju sa limunom, a zatim uzmite dva kuvana ili poširana jaja ili činiju salate od leblebije.

Ručak: Vaš ručak treba da ima približno 300 kalorija ili manje. Možete jesti sočivo zajedno sa smeđim pirinčem i malo zelene salate.

Užine: Jedna srednja jabuka ili narandža ili bilo koje drugo voće po vašem izboru.

Večera: Večera treba da bude najlakši obrok u danu. Uključite jednu šolju smeđeg pirinča sa 3/4 šolje kuvane piletine zajedno sa zelenom salatom. Završite sa jednom šoljicom čaja od kamilice.

Dan 2

Doručak: Započnite dan sa vodom za detoksikaciju sa čija semenkama, a zatim jedite čistu ovsenu kašu sa obranim mlekom.

Ručak: Pojedite činiju mešanog voća kao što su bobice i pomorandže sa šoljicom zelenog čaja.

Užina: Jedna šolja zelenog čaja sa jednim kuvanim jajetom bez žumanca ili dva krekera sa više zrna.

Večera: Jedna šolja supe od spanaća i brokolija sa jednom kriškom tostovanog hleba sa više zrna.

3. dan

Doručak: Popijte vodu za detoksikaciju sa cimetom. Za doručak uključite jednu šolju pohe (tradicionalni indijski doručak, recept pogledajte ovde) sa začinskim biljem i jednu šolju zelenog čaja.

Ručak: Uključite jednu činiju pileće supe sa iseckanom piletinom. Ako želite vegetarijansku opciju, možete jesti pečene pečurke sa malo čedar sira na podlozi od pola šolje pirinča.

Užina: Sendvič sa povrćem sa krastavcima i paradajzom sa malo maslinovog ulja.

Večera: Pola male pečene ribe ili pola šolje tofua na žaru sa jednom šoljom smeđeg pirinča.

Dan 4

Doručak: Počnite dan sa vodom za detoksikaciju limuna, a zatim za doručak uzmite činiju kaše napravljene od oko 75 g zobi bez mleka.

Ručak: činija supe od piletine ili tofua, kupusa, spanaća i brokolija.

Užina: činija ananasa i jedna šolja zelenog čaja.

Večera: žuto sočivo ili kuvana piletina sa bebi spanaćem koju možete jesti sa dva parčeta niskokalorijskog hleba sa više zrna ili jednom šoljicom smeđeg pirinča i zelenom salatom.

Dan 5

Doručak: Započnite jutro limunom i medom u vrućoj vodi. Za doručak uzmite činiju ovsene kaše bez mleka.

Ručak: Uzmite jednu šoljicu grčkog jogurta sa mešanim bobicama i seckanim orašastim plodovima.

Užina: Jedna činija papaje ili jabuke i jedna šolja zelenog čaja.

Večera: Uzmite jednu šolju karija od jaja napravljenog sa jednom kašikom ulja i dva kuvana jaja sa jednom šoljom smeđeg pirinča. Vaša vegetarijanska opcija može biti khichdi napravljen od crnog sočiva i smeđeg pirinča.

Kako da se kilogrami ne vraćaju, a gubitak nastavi?

Pazite šta jedete:

Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate, nezdrave masti i hranu bogatu proteinima, kao što su peciva, grickalice poput čipsa, skrobnog povrća, crvenog mesa i masne ribe. Držite se dalje od hidrogenizovanih ulja i odlučite se za zdrava ulja kao što je maslinovo ulje. Izaberite izvore nemasnih proteina i istražite opcije za živinu hranjenu travom. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem šećera i soli kao što su gazirana pića, gazirana pića, alkoholna pića, prerađeno ili upakovano meso i slatkiši.