PRINC FILIP NIKADA NIJE PREŽALIO DAJANINU SMRT: U pismu otkrio šta je najviše pogodilo porodicu nakon njene pogibije

Princ Filip je u jednom od pisama koje je slao svojoj sestričini otkrio šta ga je najviše pogodilo nakon Dajanine pogibije.

Objavljeno: 04.05.2023. 15:50h 15:52h
Autor:
Princ Filip u pismu otkrio šta ga je pogodilo nakon Dajanine smrti, Foto: Brendan Beirne / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako se bliži krunisanje kralja Čarlsa, prsetili smo se nekih od značajnijih događaja unutar kraljevske porodice.

Kada je pre skoro 26 godina objavljeno da je britanska princeza Dajana poginula u saobraćajnoj nesreći, Velika Britanija pala je u očaj.

Pogibija princeze Dajane bacila je britaniju u očaj foto: Profimedia

Hiljade i hiljade stanovnika ove zemlje pohrlilo je u London kako bi odali počast voljenoj princezi, ostavljajući cveće ispred Bakingemske palate, kao i mnogobrojne poruke saučešća.

U trenutku nacionalne tuge, svi su bili ogorčeni zato što kraljica Elizabeta nije naredila da se spusti zastava na pola koplja u znak žalosti.

Međutim, malo je poznato šta se zapravo dešavalo iza zatvorenih vrata Balmorala, omiljenog kraljičinog imanja u Škotskoj, gde je ona boravila sa mladim prinčevima Vilijamom i Harijem u trenutku kobnog udesa, prenosi britanski Daily Mail.

porodica je želela da zaštiti Vilijama i Harija foto: Profimedia

Britanska javnost je tek nakon 20 godina dobila uvid u kakvom je stanju zapravo bila cela kraljevska porodica, nakon vesti o smrti princeze Dajane.

Pismo koje je u tome trenutku napisao princ Filip, kraljičin suprug, otkriva koliko je frustracije bilo u kraljevskoj porodici zbog načina na koji su prikazani u danima nakon Dajanine pogibije.

Filip je bio veoma blizak sa Dajanom foto: Not Known / News Licensing / Profimedia

U pismu koje je vojvoda od Edinburga, napisao svojoj sestričini, princezi Margariti od Badena samo 5 dana nakon nesreće navodi se koliko je negativan naboj oko Dajanine smrti odmogao da se od svega toga zaštite prinčevi Vilijam i Hari.

Filip je napisao i da je bio jako pogođen time što je u javnosti delovalo kao da kraljevsku porodicu uopšte nije pogodila Dajanina smrt.

Javnost je smatrala da prodica nije bila podođena Dajaninom pogibijom foto: Profimedia

"Čak smo kritikovani što smo "primorali" dečake da idu u crkvu u nedelju, na dan nesreće", piše u pismu, u kojem je vojvoda istakao da crkva upravo i služi za molitvu. Međutim, porodici je trebalo 4 dana da na škotskom imanju pogledaju cveće koje je ožalošćeni narod ostavio u Dajaninu čast.

Princ Filip sa unucima foto: Profimedia

Filipovo pismo koje je napisao 5. septembra 1997. prodato je pre 8 godina na aukciji za 2.300 funti od strane anonimnog klijenta koji ovaj dokument smatra "istorijskim".

Inače, kraljica je, navodno, odugovlačila sa pojavljivanjem u javnosti da bi zaštitila svoje unuke. U saopštenju koje porodica izdala 4 dana nakon nesreće stajalo je:

"Princeza je bila voljena u narodu, ali je takođe bila i majka koja nedostaje svojim sinovima. Prinčevi Vilijam i Hari u ovom trenutku žele da budu sa ocem i njegovim roditeljima u mirnom okruženju Balmorala".

Svi su samo želeli da zaštite dečake foto: Profimedia

U trenutku kada je Dajana poginula u pariskom tunelu, imala je samo 36 godina. Tek na dan njene sahrane, zastava na Bakingemskoj palati bila je spuštena na pola koplja.