SAVETNICA ZA ZDRAVU ISHRANU
TATJANA POPOVIĆ: Evo šta da jedete kad postite! 3 ukusna, a zdrava jela i poslastica od limuna!
Tatjana Popović, prvi sertifikovani health coach kod nas, otkrila je za "Stil" recepte za njena 3 omiljena posna jela, u kojima uživa i kad nije vreme posta, ali i za potpuno zdravi kolač od limuna!
Autor:
Tatjana Popović poznata je savetnica za zdravu ishranu i vlasnica brenda Totally Wellness, kao i programa "5 dana detoks", "21 dan program zdrave ishrane", ali i seminara o zdravoj ishrani "Snaga u vama". Sa samo 18 godina bio joj je dijagnostikovan karcinom levog bubrega, a svoje telo je oporavila upravo potpunom promenom ishrane uz pomoć svetski poznatog konsultanta makrobiotike Mine Dobić.
Kako je otkrila na ličnom primeru da naše zdravlje umnogome zavisi od načina ishrane, posvetila se tome i završila studije u Njujorku na Institutu za integrativnu ishranu.
Takođe, autor je nekoliko knjiga, kao što su : "Vodič za kupovinu hrane", "Veganski sladoledi".
Tatjana je otkrila za "Stil" njena 3 omiljena posna jela, u kojima neretko uživa i van posta! Ali i poslasticu od limuna koja će obradovati sve sladokusce, jer će moći da uživaju u slatkišu bez griže savesti!
1. Šareno posno predjelo
Sastojci:
- 1 krastavac, seckan na kolutove
- 1 činija domaćeg humusa
- 1 paprika, seckana na štapiće
- 1 tofu sir sa mirođijom, seckan na kockice
- 1 šaka ili više rendane šargarepe
- 2 pirinčane galete ili 2 parčeta integralnog hleba
Priprema:
Servirajte sveže seckano povrće uz humus i galete ili integralni hleb.
2. Integralni pirinač za tofu sirom i svežim povrćem
Sastojci za tofu sir u marinadi:
- ¼ do ⅓ šolje tamari soja sosa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- ½ kašike Tabasco sosa
- 1 kašičica susamovog ulja
- 2 čena belog luka, izgnječena
- 1 cm korena đumbira, rendanog
- ⅓ glavice crvenog luka, seckanog na polumesece
- 200 g organskog tofu sira, seckanog na kockice
Ostali sastojci:
- 1 ½ šolja kuvanog integralnog pirinča
- ½ krastavca, tanko seckanog na kolutove
- ½ šolje sveže šargarepe, rendane
- 3-4 rotkvice, tanko iseckane na kolutove
- ¼ manje glavice crvenog kupusa, seckane na tračice
- 1 avokado, seckan na kockice
- 1 kašika crnih susamovih semenki
- ⅓ šolje peršunovog lišća, krupno seckanog
Priprema:
Ocedite tofu sir i isecite ga na kockice jednake veličine. U posudi pomešajte tamari soja sos, jabukovo sirće, Tabasco sos, susamovo ulje, beli luk, đumbir i crveni luk. U dobijenu marinadu dodajte tofu sir i sve dobro promešajte. Ostavite u frižider da odstoji minimum 60 minuta.
U veću posudu za serviranje sipajte kuvani integralni pirinač, krastavac, šargarepu, rotkvice, crveni kupus, avokado i peršunovo lišće. Dodajte tofu sir koji ste prethodno sjedinili sa marinadom, te sve pospite crnim susamovim semenkama.
3. Kinoa salata sa brokolijem i crnim pirinčem
Sastojci:
- ½ šolje kinoe
- ½ šolje crnog pirinča
- 3 šolje vode
- ½ šolje zamrznutog graška
- 1 manji crveni luk, oguljen, prepolovljen i tanko seckan
- 1 kašičica agava sirupa
- 5 kašika jabukovog sirćeta
- so i biber po ukusu
- 3 kašike tamari soja sosa
- 1 kašika ulja koštica grožđa
- 2 kašičice susamovog ulja
- 2 cm svežeg đumbira, oguljenog i izrendanog
- 1 veća glavica brokolija, iscepkana na manje cvetove
- ⅓ šolje pistaća
- ¼ šolje suncokretovih semenki
- ½ šolje suvih višanja
Priprema:
U šerpu srednje veličine dodajte kinou i crni pirinač, te 3 šolje vode, promešajte i ostavite da prokuva na srednjoj temperaturi. Nakon što prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 minuta. Sklonite sa ringle. Zatim dodajte grašak, poklopite i kuvajte još 10 minuta, potom ostavite sa strane.
U međuvremenu, u maloj posudi pomešajte crveni luk, agava sirup, 2 kašike jabukovog sirćeta, so i biber po ukusu. Ostavite sa strane da stoji oko 20 minuta. U velikoj posudi pomešajte preostale 3 kašike jabukovog sirćeta, tamari soja sos, ulje koštica grožđa, susamovo ulje i rendani đumbir. Zatim dodajte cvetove brokolija, pistaće, suncokretove semenke i suve višnje, pa sve promešajte. Nakon toga u istu veliku posudu dodajte proceđeni i ohlađeni skuvani pirinač, kinou i grašak, sve dobro izmešajte, pa dodajte crveni luk. Poslužite i uživajte!
Posni kolač od limuna
Sastojci za fil:
- 1 šolja sirovih indijskih oraha
- 1 šolja kokosovog šlag-krema
- 2 kašike kukuruznog brašna
- ½ šolje soka od limuna
- 1 kašika limunove kore, rendane
- ¼ šolje agave sirupa
- prstohvat soli
Sastojci za koru:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja badema
- prstohvat soli
- 2 kašike kokosovog šećera
- 1 kašika javorovog sirupa
- 4-5 kašika kokosovog ulja, rastopljenog
Sastojci za dekoraciju:
- 2 kašike kokosovog proteina
- desetak kriški limuna
Priprema:
Stavite sirove indijske orahe u posudu i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoje oko 1 sat, a zatim ih temeljno ocedite. Ovsene pahuljice, bademe, so i kokosov šećer pomešajte, stavite ih u blender i blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dobijenu smesu prebacite u zasebnu posudu, pa dodajte javorov sirup i rastopljeno kokosovo ulje. Mešajte kašikom kako bi se svi sastojci sjedinili, te formirali testo za koru kolača. Ukoliko testo nije dovoljno vlažno, dodajte još malo rastopljenog kokosovog ulja.
Dobijeno testo ravnomerno rasporedite u tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na 180 °C, a zatim povećajte temperaturu na 190 °C i pecite još 5-8 minuta, odnosno dok ivice testa ne porumene. Dobijenu koru izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Pošto ste natopili i ocedili indijske orahe, stavite ih u blender i dodajte im kokosov šlag-krem, kukuruzno brašno, sok od limuna, rendanu koru limuna, so i agava sirup. Blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu kuvajte na visokoj temperaturi dok ne postane vrlo kremasta i glatka. Zatim prethodno ispečenu koru ravnomerno prelijte dobijenim filom, pa sve zajedno pecite još 20-ak minuta. Nakon što se dobijeni kolač ohladi, servirajte ga. Po želji pospite kokosovim proteinom i ukrasite kriškama limuna.