Kada je u pitanju gubitak težine, prva stvar koja većini pada na pamet jeste da počnu da izbegavaju pirinač i hleb u svakodnevnoj ishrani. Jasno je da hleb goji, ali pitanje na kojem se mnogi zadržavaju jeste – da li pirinač goji? Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste pirinča koji ste odabrali u svakodnevnoj ishrani.
Postoje različite vrste pirinča koja imaju različite nutritivne vrednosti, a pirinač koji se najviše koristi u dijetama jeste smedji pirinač.
Ipak, dijeta koju Vam predstavljamo u ovom članku datira još iz 1939-te godine, a njen tvorac je doktor Valter Kepner. Dijeta je najprefunkcionisala kao režim ishrane namenjen bubrežnim bolesnicima i svim onima koji su imali problem sa krvnim pritiskom i šećerom. Danas je ova dijeta dosta modifikovana i koristi se kako bi ubrzala proces mršavljenja.
Zašto baš pirinač?
Pirinač je veoma hranljiva namirnica koja se koristi svuda u svetu. Interesanto je da je trećini svetske populacije ovo osnovni deo ishrane. Na našim prostorima uglavnom se koristi beli i smeđi pirinač. Smeđi pirinač nakon obrade sadrži više nutritivnih vrednosti, što ga čini hranljivijim i pogodnijom namirnicom za dijete.
Integralni pirinač ili riža kako ga još nazivaju sadrži dosta supstanci sa antioksidativnim dejstvom, brojne vitamine i minerale. Pored toga on sadrži dosta vlakana što ga čini savršenom namirnicom za dijetalnu ishranu.
Visok sadržaj vlakana u riži doprinosi boljem zdravlju creva i utiče na bolju probavu. Riboflavin, folatin i tiamin u kombinaciji sa vitaminom B6 pomažu u bržem oslobađanju energije iz hrane. Ako tome dodamo i informaciju da nas njegova konzumacija čini sitima jasno je zašto je pirinač u mogućnosti da nam pomogne da znatno izgubimo na kilaži.
Doktor Valter Kepner osmislio je ovu dijetu još davne 1939. godine.