LEKOVITA SVOJSTVA

Evo šta se dešava ako svakog dana jedemo crveni luk: NEVEROVATNO JE ŠTA SVE OVO POVRĆE MOŽE DA URADI ZA ORGANIZAM!

Sa jednom porcijom crvenog luka uneli ste sve potreben vitmine i minerale

Objavljeno: 18.02.2021. 12:59h
Autor:
Foto: Shuterstock

Crveni luk ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, a najbolje ga je jesti dok je sirov kako bi se maksimalno iskoritili svi njegovi vitamini i minerali.

Ovo povrće je poželjno jesti redovno, jer je spisak blgodeti koje ima za organizam zaista dugačak. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupono zdravlje. Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Evo kako još deluje crveni luk na naše zdravlje:

  • Pomaže digestivnom traktu da pravilno radi

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.

  • Kontroliše dijabetes

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

  • Crveni luk povoljno deluje na srce

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

NOVAK ĐOKOVIĆ nije imao SNAGE da izdrži trening, a onda je PROMENIO ISHRANU: Ovako izgelda njegov JELOVNIK za 3 dana!

foto: Shuterstock
  • Kontroliše nivo holesterola

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

  • Smanjuje rizik od mnogih bolesti

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti.

  • Pogoduje anemičnim osobama

Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.