GREŠKA
Ne pravite grešku: Ove namirnice nikako ne smete zamrzavati!
Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane, ali samo za određene namirnice.
Autor:
Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrednosti. Aki, postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smele naći u vašem zamrzivaču, što zbog promene ukusa i strukture, što zbog vaše bezbednosti. Saznajte koje vrste namirnica nikako ne biste trebali zamrzavati.
1. Hrana koja sadrži velike količine tečnosti
Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu, narandže nikako ne biste smeli zamrzavati. Ove namirnice su prepune vode koja se tokom procesa kristalizuje i nakon odmrzavanja potpuno menja strukturu i postaje gnjecava. S druge strane, sveža zelena salata će pak uvenuti i postati smeđa.
2. Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi se trebale naći u vašem zamrzivaču. Vrlo niske temperature utiču na izgled i strukturu mlečnih proizvoda, pa će nakon odleđivanja oni, slično kao i kod sočnog voća i povrća, postati vodenkasti i neće biti ni približno ukusni.
3. Sveža i kuvana jaja
Jaja su namirnica koja se slaže sa raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuvana jaja postaće gumena. Želite li ipak da zamrznete jaja, izvadite ih iz ljuske i stavite ih u zamrzivač u posudice ili kesice za zamrzivač.
4. Pržena i pečena hrana
Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja takođe više nikada neće biti ista. Njena hrskava struktura i ukus potpuno će nestati i ona će postati gnjecava i vlažna. Izbegavajte zamrzavanje već pečene hrane.