Hrana koju vaše dete jede u prve dve godine života (i hranjive materije koje prima tokom dojenja) imaju snažan učinak na njegovo zdravlje i razvoj. Prema američkoj Akademiji za pedijatriju, postoje određene hranjive materije koje su posebno važne - a njihov nedostatak može imati doživotne posledice. Ove hranjive materije uključuju gvožđe, cink, bakar, holin i vitamin D.
Ishrana u najranijoj dobi ne samo da može da utiče na rizike za razvoj gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa u detinjstvu i odrasloj dobi, već su prve dve godine najvažnije razdoblje za razvoj mozga, uključujući područja koja kontrolišu pamćenje, obradu, planiranje i pažnju. Prema Akademiji, nedovoljan unos ključnih hranjivih sastojaka može da dovede do deficita u funkciji mozga koji se ne može preokrenuti. Zapravo, neadekvatna ishrana tokom prve dve godine povezana je s nižim IQ-om, problemima u ponašanju i manjim uspehom u školi.
"Istraživanja na ovom području postaju važna", kaže dr. Sara Džejn Švarcenberg, profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Minesoti i jedna od glavnih autorka ovog rada.
Ishrana deteta u prve dve godine je najvažnija kako za razvoj mozga, tako i za njegovo buduće zdravlje. Evo što mu sve je sve potrebno.