oprez
Nije sva buđ na hrani ista: Evo koje namirnice možete spasti, a koje nipošto ne smete jesti!
Stručnjaci tvrde da nije svaka buđ toksična, a evo na šta treba da obratite pažnju
Autor:
Za razliku od pokvarene hrane, buđ koja se skuplja na namirnicama ne smrdi, već stoji na vrhu, što nas takođe odbija da jedemo takvu hranu.
Ali, šta bi se dogodilo da pojedemo recimo takav hleb?
Stručnjaci kažu da odgovor nije jednostavan, te da je rizik za zdravlje jednak kao i da popijemo vodu iz neproverenog izvora.
" Buđ nije inherentno toksična. Postoje brojne vrste buđi, a samo neke od njih mogu naštetiti zdravlju", objašnjava mikrobiolog Randi Vorobo sa Univerziteta Kornel.
Buđ ne smete da mirišete
Profesor Kornel tvrdi da upijanje mirisa naminice na kojoj se stvorila buđ povećava rizik od bolesti disajnih puteva.
Hleb s malim količinama bele i plave buđo može se spasiti, ali s obzirom na to da se lako može proširiti, morate iseći jedan centimetar ispod buđi, a ostalo možete bez bojazni pojesti.
Sa druge strane, ukoliko hleb ima narandžastu, žutu ili crnu buđ, morate ga baciti. Takav hleb može da izazove bolove u stomaku.
Samo ovako se pravilno zamrzava hleb: Genijalan trik koji čuva svežinu, a treba vam samo 10 minuta!
Šta možete da jedete kada odstranite buđ?
Većina voća je sigurna nakon što smo odstranili buđ, jer njihova kiselost sprečava štetnoj bakteriji da se razvija. Ako je voćka dosta buđava, najbolje da je bacite.
Sir je toliko gust da ispod površine nema dovoljno kiseonika koji bi dozvolio da
da se razvija buđ. Stoga, kako biste bili sigurni možete iseći i koji centimetar više.
Buđ sa džema ili ajvara možete odstraniti kašikom, a dobro je odstraniti i još koji centimetar ispod buđi. Na taj način bićete sigurni da ga možete jesti.
Šta morate baciti?
- Meke sireve
- Povrće nakon što je postalo sluzavo
- Orašaste plodove i semenke
- Meso, iako nije verovatno da će na njemu nastati buđ
Ne kombinujte ove namirnice ni pod tačkom razno: Zbog ovih grešaka vam strada probava!