Dobro obratite pažnju
Dva ključna vitamina ne možete da unesete kroz voće i povrće: Zbog ovoga je važno jesti meso, jaja i mlečne proizvode!
Njihov nedostatak u telu može da rezultira nizom neprijatnih simptoma
Autor:
Poznato je da je sveže povrće i voće najbolji izvor vitamina i minerala. Međutim, hrana biljnog porekla oskudeva nekim važnim nutrijentima – vitaminom B12 i vitaminom D3.
B12 ili kobalamin vitamin je važan za proizvodnju crvenih krvih zrnaca, kao i celokupno zdravlje nerava i mozga. Nedostatak u ishrani i organizmu može dovesti do ozbiljnih problema – od slabosti u nogama, vrtoglavice, preko problema sa vidom do razdražljivosti, nasilnog ponašanja i halucinacija.
Preporučena je dnevna doza od 2,5 do 9 mikrograma vitamina B12, a za većinu ljudi koji jedu hranu životinjskog porekla to nije teško dostići. B12 je, naime, obilno zastupljen u ribi i plodovima mora, jajima, kravljem mleku i mesu.
S druge strane, vegani i ljudi koji jedu isključivo hranu biljnog porekla treba da uzimaju suplemente ili da konzumiraju hranu s dodatim vitaminom B12. Taj važni vitamin čest je dodatak biljnih mleka, prehrambenog kvasca i veganskih alternativa mesu.
Iz povrća i voće ne možemo dobiti ni vitamin D3, koji se često naziva i vitaminom sunca.
Iako ga koža može sintetisati iz sunca, tokom zime dobro je posegnuti za njegovim prehrambenim izvorima kao što su meso, kravlje mleko, mlečni proizvodi, riblje ulje, žumance, kao i neke pečurke.
Vitamin D neophodan je za zdravlje mišića i kostiju. Njegov nedostatak u telu može rezultirati nizom neprijatnih simptoma – od umora i lošeg raspoloženja do preloma kostiju i osteoporoze.