skidanje kilograma
Paradajz dijeta za liniju iz snova: Izgubićete 3 kilograma za 5 dana! (JELOVNIK)
Uz pomoć ove dijete skinućete par kilograma, a u isto vreme osećaćete se poletnije i bolje
Autor:
Svež, kuvan ili ceđen – paradajz je pravi biser među namirnicama koji vam između ostalog može pomoći i u skidanju kilograma.
Naime, ova dijeta sa paradajzom je stroga utoliko što za skoro svaki obrok treba jesti paradajz i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno.
Optimalno je jesti i svež i kuvan paradajz (pire i sok). Razlog je jednostavan: svež paradajz je bogat vitaminom C koji većim delom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.
Prvi dan
Doručak
- 2 kriške tosta od crnog hleba sa malo margarina i kašičicom meda – čaj ili kafa bez šećera
Ručak
Velika paradajz salata sa sirom
Sastojci:
- 150 grama nemasnog izdrobljenog sira
- 350 grama svežeg paradajza
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (bosiljak ili origano.
Priprema:
- Sve dobro promešajte i dodajte na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hleba.
- Salatu pre jela petnaestak minuta rashladiti u frižideru.
Užina
- 1 nektarina (jabuka)
Svemoćni paradajz: Leči celo telo i obogaćuje svako jelo!
Večera
Testenina u sosu od paradajza
- Dve šargarepe isecite na kockice i pržite na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml soka od paradajza i pržite još pet minuta.
- Dodajte 400 grama sitnije isečenog paradajza, posolite, pobiberie i začinite sa kašikom pavlake (12% mm).
- Kuvajte desetak minuta na umerenoj vatri.
- Ovaj preliv sipatjte preko sveže skuvane testenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suve testenine (pre kuvanja) je 60 grama.
Drugi dan
Doručak
- 200 grama polumasnog jogurta (1,5% mm) pomešajte sa kašikom meda i dodajte dve velike kašike ovsenih pahuljica
Ručak
Grčka salata
- Luk isecite na kolutove, dodajte dva paradajza isečena na krupnije komade, veći krastavac takođe isečen na krupnije komade, dve kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline.
- Sve dobro promešajte i ostavite oko 10 minuta da sastojci “odleže”.
- Ukrasite sa 30 grama izdrobljenog ovčijeg sira i kockicama od jedne kriške ražanog hleba.
Limun dijeta: Za nedelju dana izbacite otrove i masnoće iz tela! (JELOVNIK)
Užina
- Komad voća ili šoljica kafe sa 2 – 3 keksa od integralnog brašna.
Večera
Supa sa oslićem
- Dve glavice luka pržite na malo ulja, dodajte dva veća paradajza sečena na krupnije komade i 2,5 dl supe od povrća.
- Kuvajte na tihoj vatri oko 10 minuta.
- Smesu procedite kroz sitno sito, dodajte so, biber, na vrh noža šećera, 125 grama skuvanog pirinča i pečen filet oslića.
- Ukrasite kašikom kisele pavlake.
Treći dan
Doručak
Integralno pecivo sa dve kašike polumasnog sira
- Na jednu polovinu peciva namažite sir i stavite krišku paradajza i malo iseckanog mladog luka, a drugu polovinu premažite medom.
Ručak
Tortilja
- Isecite 300 grama paradajza i 100 grama pečurki na krupnije komade.
- Pomešajte dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni, so i biber.
- Pečurke i paradajz stavite u zagrejan i lako nauljen tiganj, preko stavite jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji.
- Servirajte toplo ili hladno na podlozi od dve kriške ražanog hleba.
Užina
- Dve šargarepe isecite na dva štapića i uvijte u 30 grama ćureće šunke – 1 dl soka od paradajza (svež ili kuvan)
Večera
Meso sa paradajzom
- Ispecite 125 grama goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začinite.
- Pola glavice luka pržite na malo maslinovog ulja.
- Dodajte 400 grama paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržite na jakoj vatri par minuta.
- Obrok kompletirajte jednim tostom od ražanog hleba.
Četvrti dan
Doručak
- Dve kriške tosta namažite kašikom krem sira i odozgo stavite po jednu šnitu šunke – 2 dl soka od paradajza (svežeg)
Ručak
Hladni gaspačo
- Skuvajte 500 grama paradajza, papriku i veći krastavac isecite na kocke i izmiksajte sa kašikom maslinovog ulja, belim lukom i dve izmrvljene kriške tosta.
- Dodajte so i biber i ohladite pre serviranja.
Užina
- Napravite sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo stavite paradajz isečen na deblje kolutove.
Večera
Paradajz sa pirinčem
- Odsecite vrh sa dva paradajza, izdubite ih i stavite u vatrostalnu posudu.
- Smesu za punjenje napravite od 50 grama polumasnog sira i 125 grama kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka.
- Napunite paradajz i pospite sirom.
- Pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta.
SOS dijeta: Novi trend koji je zaludeo svet!
Peti dan
Doručak
- 2 dl soka od paradajza (kuvanog) – 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo
Ručak
Italijanska salata
- Isecite na kocke tost hleb i 400 g paradajza, dodajte malo zelene salate.
- Prelite sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodajte so i biber.
- Preko toga pospite kockice tosta.
Užina
Jabuka, kivi i nana
- Kivi i jabuku isecite na kocke i pomešajte sa nekoliko kapi meda.
- Dodajte par listića sveže nane.
Večera
Ratatuli
- Isecite 200 grama krompira na kocke, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 grama pečuraka i četiri stabljike celera.
- Iseckajte dve glavice luka i dva češnja belog luka, zagrejte dve male kašike ulja i dodajte povrće i krompir.
- Posolite, pobiberite i začinite origanom.
- Dolijte 100 ml supe od povrća i sve to kuvajte poklopljeno oko 10 minuta.
- Dodajte šolju (2,5 dl) kuvanog paradajza, pa sve kuvajte na tihoj vatri 15 minuta.
Dodatne napomene:
- Ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svežeg ili kuvanog)
- postoje izveštaji (još uvek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorevanja masnih naslaga ako mu se doda na vrh noža bibera.
Za samo 3 dana istopićete 4 kilograma: Vojnička dijeta koja garantuje rezultate! (JELOVNIK)