PREPORUKA
Kada vas muči zatvor: Jedite ove namirnice i uspešno se izborite sa konstipacijom!
Dodavanjem ovih namirnica u ishranu, možete se uspešno rešiti ovog neprijatnog problema!
Autor:
Jedan od glavnih uzroka zatvora ili konstipacije je sporo kretanje hrane u crevima. Može biti uzrokovano starenjem, fizičkom neaktivnošću ili nedostatkom vlakana. Ako se ne hranite regularno, verovatno ćete dobiti laksative, dodatke vlaknima i omekšivače stolice. Istina je da to možete postići dodavanjem određene hrane u vašu ishranu.
To su neke od ovih namirnica:
Sočivo
Sočivo je prepuno vlakana, što ih čini odličnim izborom za one koje muči zatvor. Sočivo stimuliše proizvodnju maslačne kiseline, tipa masne kiseline kratkog lanca u debelom crevu koja reguliše kretanje creva. Butirat ubrzava crevni tranzit, što je potvrđeno u studiji na životinjama. Sočivo daje vašim salatama i supama bogat ukus i brojne zdravstvene beneficije!
Najmoćnija žitarica leči bubrege, srce, oporavlja organizam: Uvrstite crveno sočivo u svoj jelovnik!
Slatki krompir
Slatki krompir je prepun minerala i vitamina, a sadrži i mnogo vlakana. Slatki krompir srednje veličine od 114 grama sadrži 4 grama nerastvorljivih vlakana. Ima nekoliko vrsta, uključujući pektin, lignin i celulozu. Istraživači pokazuju da slatki krompir ubrzava kretanje creva. Studija iz 2016. godine pokazala je da su pacijenti sa dijagnozom leukemije koji su primali lekove za hemoterapiju imali manje nelagoda izazvanih konstipacijom u roku od 4 dana.
Smokve
Smokve su bogate vlaknima. Porcija suvih smokvi od 75 grama sadrži 7,5 grama vlakana ili 30 procenata preporučene dnevne količine. Studija iz 2011. godine pokazala je da pasta od smokvi poboljšava težinu stolice i smanjuje vreme prolaska kroz crevo, olakšavajući svaku nelagodu.
Kefir
Kefir je fermentisano mlečno piće bogato probioticima. Probiotici poboljšavaju konzistenciju stolice, povećavaju učestalost i smanjuju vreme tranzita creva. Kefir takođe dodaje masu i vlagu da bi se sprečio zatvor. Koristite ga u prelivima za salatu i sokovima.
Artičoke
Prebiotici u artičokama poboljšavaju varenje i obezbeđuju pravilnost rada creva. Oni hrane zdrave bakterije u debelom crevu i poboljšavaju zdravlje creva. Pregled pet studija iz 2017. godine pokazao je da prebiotici poboljšavaju učestalost stolice i povećavaju konzistentnost.
Artičoka ublažava simptome IBS-a i normalizuje creva.
Rabarbara
Rabarbara daje laksativni efekat i obezbeđuje vlakna. Oba su važna za vašu stolicu. Stub rabarbare (51 grama) nudi jedan gram nerastvorljivih vlakana koji dodaje masu stolici. Dodajte rabarbaru u pečena jela, jogurt i zobenu kašu.
Pasulj
Pasulj je pun vlakana. Posluživanje od 86 grama sadrži 7,5 grama vlakana. Pasulj sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna: rastvorljiva vlakna omekšavaju stolicu, a nerastvorljiva vlakna povećavaju masu. Dodajte pasulj svojim salatama, prilozima ili umacima.
Kruške
Kruške olakšavaju zatvor zbog sadržaja vlakana. Srednja kruška od 178 grama ima šest grama vlakana ili 24 procenta preporučene dnevne količine. Sorbitol, šećerni alkohol u kruškama, deluje kao osmotsko sredstvo. Ona privlači vodu u creva i stimuliše rad creva. Fruktoza se apsorbuje u ograničenim količinama. Neapsorbovana fruktoza deluje kao prirodni laksativ jer obezbeđuje vodu crevima.
Laneno seme
Vlakno u lanenom semenu vam pomaže da imate redovnu stolicu. Posluživanje od 10 grama sadrži 3 grama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Laneno seme ubrzava crevni prolaz, povećava učestalost stolice i može se koristiti u lečenju dijareje i konstipacije.
Kivi
Kivi od 76 grama sadrži 2,3 grama vlakana. Kivi pojačava kretanje u crevima i aktivira rad creva. Ne trebaju vam laksativi, a vaša nelagodnost će nestati.
Šljive
Šljive deluju kao prirodni laksativ. Sadrže sorbitol, a 28 grama šljiva imaju dva grama vlakana. Vaše telo ne probavlja lako sorbitol. Ublažava konstipaciju dovodeći vodu u creva.
Prema istraživačima, šljive omekšaju stolicu, poboljšavaju konzistentnost i povećavaju učestalost stolice. Dodajte suve šljive salatama i pilavima. Čaša soka od šljive će vam olakšati zatvor.
Jabuke
149 grama jabuka ima četiri grama vlakana. Vlakna su neprobavljena u crevima i formiraju stolicu, istovremeno promovišući redovno kretanje creva. Pektin ubrzava tranzitno vreme i ublažava zatvor tako što povećava nivo prijateljskih bakterija u digestivnom traktu.