MILANKA PO STARINSKOM RECEPTU PRAVI NAJBOLJE SLATKO OD KIVIJA: Korak po korak, uspeva svima

Preukusno slatko koje se lako pravi i početnicima uspeva

Recepti
11:01h Autor:
MILANKA PO STARINSKOM RECEPTU PRAVI NAJBOLJE SLATKO OD KIVIJA: Korak po korak, uspeva svima
Slatko od kivija, Foto: Stil

Milanka Milutinović iz Banje Koviljače, vešta majstorica pravljenja slatka po tradicionalnim receptima, stvara posebne đakonije od voća koje sama gaji. Svaka tegla njenog domaćeg slatka nosi pečat brižljivo biranih plodova, izuzev šumskih jagoda i borovnica, koje ne gaji sama.

Kivi
foto: Stil

Njen autentičan recept je slatko od kivija

Milanka prilazi ovom voću sa posebnom pažnjom.

Priprema za slatko od kivija

Na početku, pažljivo odabira manje plodove kivija i ostavlja ih da odstoje deset dana kako bi se dehidrirali i postali nešto čvršći. Kada voće malo uvene, pažljivo ga čisti i oljušti, kao što bi se krompir gulio. Zatim voće iseče na komade prema sopstvenom izboru, a ti komadići prolaze kroz proces potapanja u limunskoj kiselini kako bi stajali sat vremena. Nakon tog koraka, voće se ocedi i stavlja u pripremljeni sirup za kuvanje slatkog.

Kivi
foto: Stil

Njene recepture i tehnike donose posebnu notu ovom tradicionalnom zanatu pravljenja slatkiša. Milankina posvećenost procesu - od selekcije voća do finalnog proizvoda - osigurava poseban ukus njenog slatkog od kivija. Njen pristup pažljivo balansira slatkoću i kiselost, stvarajući poslasticu koju mnogi vole i uživaju u njoj.

Recept za slatko od kivija

Sastojci: 1 kg sitnog kivija, 1 kg šećera, 2 vanilin šećera, 1 limuntus, 200 g kalcijum dioksida (gašeni kreč), 1 limun.

Priprema: Kreč razmutiti u litru vode, pa dodati još 1 litar i dobro izmešati. Ostaviti da odstoji bar 3 sata da se kreč slegne i da se izdvoji bistra voda. Kivi oprati pa oljuštiti.

Kivi
foto: Stil

U šerpu sipati 2 l vode i sipati 1 limuntus. Kivi nakon prethodne pripreme mora da odstoji u tom rastvoru bar 1 sat. Ocediti bistru vodu iz kreča. Kivi izvaditi iz limuntusa pa ga preliti bistrom vodom. Ostaviti da kivi odstoje još 1 sat u krečnoj vodi. Posle sat vremena procediti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.

U šerpu staviti šećer pa sipati 300-400 ml vode i ušpinovati. Kad se šećer ušpinuje dodati kivi. Dodati i vanilin šećer, a zatim i na krugove isečen limun. Kuvati oko 30 minuta dok se ne zgusne.

Sipati u sterilisane tegle, zatvoriti metalnim zatvaračem pa svaku teglu okrenuti naopako. Ostaviti tako do sutradan, pa ih okrenuti i poređati u police sa ostalom zimnicom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs