NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE KROFNE: Tope se u ustima, a spremaju se za tili čas

Donosimo vam recept za najmekše i najbrže krofne, koje se tope u ustima.

Recepti
Autor:
NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE KROFNE: Tope se u ustima, a spremaju se za tili čas
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 2 jaja
  • 50 grama svežeg kvasca
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • jedna kašičica soli
  • jedna kašika šećera
  • narendana korica narandže ili limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Brašno ubacite u dublji sud pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno, mekše testo. Ako vam je previše retko, dodajte još malo brašna ili, ako je tvrdo, dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.

krofne
foto: bakina kuhinja

Prekrijte testo čistom krpom i ostavite oko 45 minuta da nadođe. Kada je testo nadošlo, izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podelite ga na dva dela. Rastanjite jedan deo oklagijom pa čašom vadite krugove za krofne. Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje još dvadesetak minuta na brašnjavoj površini, da se ne bi zalepile.

U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže. Nemojte ih pržiti na najvišoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite i stavljajte ih na salvetu da se upije višak ulja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs