SVEČANA VASKRŠNJA POGAČA: Bez nje se Uskrs ne može zamisliti, a sprema se veoma lako

Tradicija nalaže da se za Vaskrs umesi svečana pogača koja se služi sa jajima i sezonskom salatom

Recepti
SVEČANA VASKRŠNJA POGAČA: Bez nje se Uskrs ne može zamisliti, a sprema se veoma lako
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

  • 1kg. brašno T- 400 glatko
  • 1 jaje
  • 200ml. jogurta
  • 300- 350ml. vode
  • 30g. kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 100ml. ulja
  • 1 žumance sa 2 kašike mleka za premazivanje
  • 200g putera ili margarina za premazivanje testa

Priprema: Aktivirajte kvasac sa malo mlake vode i šećera. U brašno dodajte aktiviran kvasac, so, ulje i jogurt pa umesite glatko testo koje ćete ostaviti da naraste. Zatim ga povremeno premesite, razvaljajte i premažite sa maslacem.

Savijte i isecite po želji, pa premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs