SVE JE UVEK ZATAŠKAVALA!

PRIČA SE DA KRALJICA NIJE MOGLA DA KONTROLIŠE SAMO NJIH 3: Skandali OVIH ŽENA su je pratili do smrti

Kraljica Elizabeta se jedva izborila sa skandalima snajki, a neke od njih su ostavile dubok trag u istoriji!

Porodica
12:13h Autor:
PRIČA SE DA KRALJICA NIJE MOGLA DA KONTROLIŠE SAMO NJIH 3: Skandali OVIH ŽENA su je pratili do smrti
Kraljica Elizabeta se jedva izborila sa skandalima snajki, Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II bila je simbol nacije, posvećenosti i odanosti, ali njena sedam decenija duga vladavina neretko je padala u senku skandala članova njene porodice. Tome nisu doprinosila samo njena deca, već i čuvene snajke. Njihov odnos sa neprikosnovenom britanskom vladarkom je tema koja stalno intrigira javnost, a neke situacije su zauvek ostale prekrivene pod velom tajni.

Evo koje snajke su joj zadavale najviše glavobolja!

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Sara Margaret Ferguson

Crvenokosa spisateljica i televizijska voditeljka Sara Margaret Ferguson (62), poznatija kao Fergi, proslavila se zahvaljujući braku s princem Endrjuom (61), kontroverznim sinom kraljice Elizabete II. Naime, obelodanila je u svojoj autobiografskoj knjizi sve o životu na dvoru, što je tada veoma uzdrmalo kraljevsku porodicu.

Sara je princa Endrjua upoznala u detinjstvu, a kako je rođena kao deo aristokratije, tako je odrastala s njim i ostalim visokim pripadnicima društva.

Ljubav između njih se razvila kada su se sreli 1985. na zabavi u palati, a ubrzo su stali i na ludi kamen. Princ Endrju je sam dizajnirao venčani prsten za Saru s rubinima kako bi bio usklađen s njenom kosom.

Sara Ferguson
foto: Profimedia

Nakon venčanja ceo svet je pisao o Ferguson, a britanski mediji su tvrdili da je odličan dodatak kraljevskoj porodici, jer je uz Lejdi Di još jedna "princeza iz naroda". Međutim, život iz snova spisateljice nije dugo trajao, jer postala meta zlih jezika i atentata.

Princeza je pretrpela fizički napad mladića koji je bio protiv institucije monarhije i zadobila je lakše telesne povrede. Incident je bio veoma stresan za nju i Endrjua, kako je u tom momentu bila trudna. Na svu sreću dete nije povređeno i 1988. rodila se princeza Beatris.

Navodno je vojvotkinja patila od postporođajne depresije zbog koje je Beatris ostavila dadiljama i otišla na put u Australiju koji je potrajao više meseci. Mediji su razapeli Sarau i od tada do danas - ne puštaju je na miru.

1 / 7 Foto: Profimedia

Dve godine kasnije, rodila je Eugeniju. Tada je takođe patila, ali zbog nemilosrdnih britanskih tabloida, koji su iznosili nimalo lepe komentare na račun njenog izleda, jer je nakon porođaja imala je više od 100 kilograma. Mediji su je tada neretko nazivali vojvotkinjom od svinje aludirajući na igru reči York i pork (na engleskom jeziku svinjetina). To je bio i dodatni udarac i za njen brak s Endrjom koji je već bio na klimavim nogama.

Osim toga, kružile su priče da vara princa i javno flretuje s drugim muškarcima, a javnost ju i dalje žestoko ismevala. Glasine o aferama nikad nisu potvrđene, a par se razveo 1992., nakon šest godina braka.

Novak Đoković, Sara Ferguson
foto: Reuters

Kasnije se žalila u medijima da jedva preživljava s novcem koji je dobila nakon razvoda, a onda je otkriveno da se radi o pozamašnoj svoti od 23 miliona funti. Uz Saru su se povezivale i finansijske prevare, te se saznalo da je tražila 500.000 funti od novinara na tajnom zadatku da mu omogući susret s bivšim suprugom.

Ipak, posle svega što se događalo, Sara i Endrju su postali bliski prijatelji, nikad se nisu svađali oko starateljstva nad princezama Beatris i Eugenijom i uvek su zajedno brinuli o svojim ćerkama.

Ledi Di

Elizabeta je predstavljala tradiciju i strogo pridržavanje protokola, a delovala je hladno, dok je ledi Di bila "kraljica srca", te nije volela kraljevske protokole, mada ih se većinom pridržavala. Zbog toga su kružila nagađanja da se njih dve baš ne podnose.

Kraljica Elizabeta i princeza Dajana imale su komplikovan odnos s puno uspona i padova koji su bili uveliko povezani s dugom vanbračnom aferom princa Čarlsa.

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Kraljevski biograf Endru Morton u knjizi "Dajana: Njena iskrena priča sopstvenim rečima" otkrio je da je veza između princeze i kraljice počela neprijatno.

- U ranim danima Dajana je jednostavno bila prestravljena svojom svekrvom. Držala se formalnih počasti, duboko se naklonila svaki put kad bi se srele, ali inače se držala podalje - napisao je.

Stručnjakinja za kraljevsku porodicu, Ingrid Suard u svojoj knjizi "The Queen & Di: The Untold Story" iz 2002. godine napisala je da je Elizabeta imala veliko "razumevanje za Dajanine poteškoće", te da su njih dve razvile snažnu vezu. Dajana je čak jednom Ingrid rekla da ima "najbolju svekrvu na svetu".

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Pet godina nakon što je ledi Di otkrila da ona i kraljica imaju vrlo skladan odnos, počele su glasine o Čarlsovoj aferi s Kamilom Parker Bouls, a odnos između Dajane i kraljice se pogoršavao.

Potom je Dajana 1995. godine šokirala ceo svet, kao i samo kraljicu, kada je novinaru BBC-ja Martinu Baširu rekla da ih je "troje u braku".

U intervjuu koji je trajao 60 minuta i koji je gledalo 23 miliona ljudi, princeza je govorila o vezi svog supruga sa Kamilom Parker, nedostatkom podrške od strane kraljevske porodice i njenom borbom sa bulimijom i postporođajnom depresijom.

Kraljica Elizabeta, Princeza Dajana
foto: Profimedia

Intervju je doveo do toga da je kraljica zahtevala da se Čarls i Dajana brzo razvedu 1996. godine, a princeza je ostala i bez titula.

Čarls i Dajana su se 1992. godine javno rastali, a 1995. kraljica je konačno naložila da se njih dvoje zakonski razvedu. U tom trenutku je Dajana otišla "svojim putem", te je medijima povremeno otkrivala intimne delove svog života. ledi Di postala je "slaba karika" kraljevske porodice.

Zatim je usledila velika tragedija. Princeza, čija poplarnost nikada nije prestala, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine. Dajana i njen tadašnji dečko Dodi Fajed, sin egipatskog milijardera Mohameda Al-Fajeda, izašli su iz hotela "Ric" i bili su u mercedesu sa vozačem.

Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do nesreće u tunelu. Vozač i Fajed poginuli su na licu mesta, dok je Dajana prebačena u bolnicu, ali je preminula nekoliko sati kasnije. Istragom o nesreći 2008. utvrđeno je da je smrt uzrokovana "krajnje nemarnom vožnjom".

1 / 5 Foto: Profimedia

Kraljicu su kritikovali zbog ćutanja u danima koji su usledili nakon njene smrti. Ona je, naime, tada bila u Škotskoj s prinčevima Vilijamom i Harijem kako bi ih utešila, a njena želja za privatnošću tada je protumačena kao manjak saučešća zbog čega su mediji "razapeli" kraljevsku porodicu.

Elizabeta se konačno 5. septembra uveče obratila naciji i kao kraljica i kao baka u retkom televizijskom obraćanju. Uprkos svojoj uobičajenoj stoičkoj prirodi, čini se da je kraljica shvatila da mora da izrazi emocije, te je tako sledila primer princeze Dajane.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

- Bilo je zaista užasno tužno i to je ogroman gubitak za državu. Međutim, reakcija javnosti pokazuje da je njena smrt ujedinila ljude na vrlo inspirativan način. Vilijam i Hari su bili jako hrabri i ponosna sam na njih - napisala je kraljica tada u jednom pismu.

Megan Markl

Kada se u kraljevskoj porodici pojavila Megan Markl, sve se promenilo. Pošto je u pitanju nekarakteristična snajka za Britaniju, bila je trn u oku svima.

Već je imala jedan brak iza sebe, sa filmskim producentom Trevorom Engelsonom, bavila se glumom i ono najvažnije - ne potiče iz Engleske, već je Afroamerikanka.

Megan Markl, Prin Hari
foto: Profimedia

Otkako se pročulo da se princ Hari viđa s glumicom Megan Markl, oglasilo se mnogo ljudi iz njenog života koji su imali štošta ružnog da kažu o njoj. Među njima su prednjačili članovi njene porodice, pre svih sestra Samanta i otac Tomas.

Naime, njena sestra je bila privukla mnogo pažnje na društvenim mrežama iznevši tvrdnje da Arči, prvo dete Megan Markl i princ Harija, inače vojvotkinje i vojvode od Saseksa, možda uopšte nije sin mladog Britanca. Takođe, veruje da je ni Lilibet, mlađe dete i ćerka poznatog para, ne treba da nosi neku titulu, kao i da je i ona rođena uz pomoć surogat majke.

Megan Markl
foto: Profimedia

— Nema DNK dokaza da je Arči Harijev sin, kao što nema ni dokaza da su Lili i on rođeni iz Meganine materice — kaže sestra vojvotkinje od Saseksa.

Zbog ovih objava, profil Meganine sestre je uklonjen, a njen advokat potom je tvrdio da je nalog zapravo bio hakovan, odnosno da Samanta nikada nije izrazila ove sumnje.

Sa druge strane Meganin otac Tomas Markl zaradio je 100.000 funti na lažnim paparaco fotografijama koje je prodao tabloidima neposredno pred njeno venčanje.

Megan Markl, Venčanica Megan Markl
foto: Profimedia

U "žutoj štampi" u Americi i Velikoj Britaniji osvanule su slike na kojima se vidi otac Megan Markl kod krojača, u kafiću dok čita knjigu o Velikoj Britaniji, ali i dok na internetu pretražuje najnovije informacije o vjenčanju svoje kćerke i princa Harija. Tomas je tada prekršio pravilo, zapravo molbu kraljevske porodice da se poštuje privatnost mladenaca, kao i njihovih bliskih ljudi. Međutim, ove fotografije nisu nastale slučajno i snimljene su u dogovoru sa Tomasom, piše britanski "Daily Mail".

Imala je i Megan pet minuta slave na venčanju sa Harijem, 19. maja 2018. u Vindzoru. Prizor prekrasne mlade u Živanšijevoj venčanici retko kog je ostavljala ravnodušnim, ali je ona kratko trajala.

1 / 5 Foto: Profimedia

Megan kao ćerka iz neskladne američke porodice koja joj i danas zadaje mnoge muke, odavajući porodične tajne tabloidima. Bivša glumica morala je da se suoči sa konstantnim udarima britanske štampe, a u nekim slučajevima i rasizmom, od prvog trenutka otkako je izašla u javnost sa suprugom Harijem.

Poslednja u nizu porodičnih afera u dinastiji Vindzor dogodila se početkom 2020. godine kada su princ Hari, mlađi sin novog kralja Čarlsa, i njegova supruga Megan Markl, objavili da se povlače sa svih dužnosti članova kraljevske porodice i da se sele u Ameriku. Kako su kasnije objasnili u emisiji američke TV zvezde Opre Vinfri, jedan od razloga za takvu odluku bio je i Harijev strah da se istorija ne ponovi, odnosno da Megan ne doživi tragičnu sudbinu princeze Dajane, budući da se vojvotkinja od Saseksa žalila na loš tretman u medijima. Osim toga, u istom intervjuu optužili su dvor za rasizam.

Megan Markl
foto: Profimedia

Međutim, čini se da sve to nije umanjilo Harijevu privrženost baki, koju je iskazao kada je ćerki dao ime Lilibet, što je bio porodični nadimak kraljice Elizabete.

Dok pojedini smatraju da je američka glumica odvojila princa od njegove domovine, nasleđa i običaja, zarad jurenja karijere, drugi aplaudiraju Saseksima zbog hrabrosti da žive svoj život samo po svojim pravilima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs