Znak dobrog zdravlja

Leđa graciozne balerine: Ovih 9 vežbi ispravljaju kičmu, jačaju mišiće i eliminišu bolove! (FOTO)

Nepravilno držanje je najčešće rezultat neaktivnog života, odnosno previše slabih i napetih mišića, a može da izazove mnoge probleme

Fitnes & Nutricija
Autor:
Leđa graciozne balerine: Ovih 9 vežbi ispravljaju kičmu, jačaju mišiće i eliminišu bolove! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Pravilno držanje nije važno samo zbog izgleda, već je i znak dobrog zdravlja. Kada je kičmeni stub u dobrom položaju, svi mišići, kosti i zglobovi su u pravilnoj ravni, što pomaže da se smanji opterećenje kičme, ali i svih drugih kostiju.

Sa druge strane, loše držanje može da dovede do glavobolja, bolova u vratu, a vremenom i do degenerativnih bolesti kostiju.

Nepravilno držanje je neretko loša navika iz detinjstva, ali je najčešće rezultat neaktivnog života, odnosno previše slabih i napetih mišića.

Da biste rešili ovaj problem, sve što treba da znate jeste kojim mišićima treba posvetiti najviše pažnje i kroz lagane vežbe lako ćete popraviti držanje. Zapravo, uz vežbe koje vam predstavljamo, uz redovno izvođenje imaćete držanje tela poput graciozne balerine!

1. Istezanje u ćošku

Ova vežba će vam pomoći da opustite lopatice i grudi. Možete da je izvodite u bilo kom trenutku, gotovo bilo gde:

- Stanite licem okrenuti ka ćošku. Iskoračite jednom nogom, kolena neka su opuštena. Dlanove prislonite na zid, sa laktovima blago ispod ramena. Sada se nagnite ka zidu, istežući pritom grudi i ramena. Zadržite 20 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

Znamo tajnu dobrog izgleda Žizel Bundšen: Zahvaljujući ovom režimu ishrane ona ima savršenu figuru!

2. Bočno istezanje nogu

Leđa i glavu ispravite, gledajte pravo, ruke stavite na kukove. Težinu prebacite na levu nogu i lagano bočno podižite desnu koliko možete. Vtatite se u početni položaj. Ponovite 10 puta za obe noge, po tri ciklusa, dakle, ukupno 30 za svaku nogu. Ako ne možete da održite ravnotežu, pridržavajte se za stolicu ili zid.

3. "Trougao"

Ova vežba će vam dosta pomoći i ako imate problema sabolovima u donjem delu leđa.

Stanite u raskoračni stav. Stanite u širok raskoračni stav, pa se spustite u duboki čučanj. Desno stopalo okrenirte ka spolja, tako da koleno i skočni zglob budu u ravni. Desnu ruku opružite iznad desnog kolena, a levu podignite uvis iznad glave. Zadržite minut, pa se vratite u početni položaj. Uradite po tri puta sa obe strane.

Čudesan joga položaj: Pobedite zatvor i ubrzajte metabolizam samo jednom vežbom!

5. "Puppy stretch"

Lezite na stomak, ruke ispružite iznad glave, blago ih raširite. Kolena savijte, a zatim zadnjicu što više podignite uvis, tako da se kičma dobro istegne. Vodite računa da opterećenje ne padne na vrat. Zadržite položaj 1 minut i polako se uspravite klizeći dlanovima prema kolenima. Ponovite tri puta.

6. Mačka

Ova vežba doslovno masira kičmu, opušta grudi i ramena, oslobađa napetosti vrat, torzo i čitav rameni pojas.

Kleknite "na sve četiri", ramena i šake su u ravni, kao i kukovi i kolena. Spustite stomak ka dole, a zadnjicu i glavu izdignite ka gore. Polako se vraćajte u početni položaj i nastavite izbacujući kičmu ka gore, a zadnjicu ka dole. Svaki položaj zadržite jedan minut.

Gimnastika doktora Amosova za dug život: Eliminiše bol u zglobovima i kičmi!

6. Istezanje celog tela

Ova vežba će vam opustiti ramena i gornji deo leđa, i ojačati mišiće u tom predelu. Držite položaj jedan minut, pa se vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

7. Kobra

Ova vežba istezanja je sjajan način da istegnete ramena i oslobodite se bolova u gornjem delu leđa. Radite vežbu tri puta po 20 sekundi.

Za oblikovanu zadnjicu najbitnije je da izgradite mišiće: Predstavljamo 3 vežbe kraljice vežbanja!

8. Mašna

Ova vežba vam jača baš svaki mišić leđa i smatra se jednom od najboljih vežbi kada je u pitanju pravilno držanje.

Lezite na stomak, savite kolena ka gore i dlanovima uhvatite skočne zglobove. Položaj se drži 30 sekundi, pa se polako vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

9. Drvo

Osim što će vam popraviti držanje, ova vežba će vam učvrstiti i trbušne mišiće. Stanite uspravno, ruke sklopite kao za molitvu, pa desnu nogu savijte u kolenu i stopalo priljubite za butinu leve noge. Ako ne možete da dodirnete butinu, stopalo prislonite na koleno leve noge. Zadržite minut, pa se vratite u početni položaj. Uradite tri ponavljanja za svaku nogu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs