jeste li se nekad zapitali?

Evo koje namirnice ubrzavaju, a koje usporavaju starenje!

Namirnice koje konzumiramo dosta utiču na naše mentalne i fizičke funkcije

Fitnes & Nutricija
09:33h Autor:
Evo koje namirnice ubrzavaju, a koje usporavaju starenje!
Foto: Shutterstock

Starenje je nezaobilazni proces u životu svakog od nas. Kod nekih ljudi znaci starenja su ranije vidljiviji, dok drugi zahvaljujući genetici, načinu ishrane i života duže ostaju mladoliki.

Ishrana igra veliku ulogu u tome kada ćemo osetiti prve znakove starenja.

Sva hrana i piće prolaze kroz želudac, a na kraju završe u tvom tankom crevu. Tanko crevo razgrađuje sve što jedete i pijete na osnovne elemente, uključujući vitamine, minerale i hranjive materije.

"Uloga hrane u starenju „Hrana loše kvalitete, poput transmasnoća, uzrokuje upalu - a starenje je u osnovi hronično upalno stanje.

Hrana koja ubrzava starenje:

  • Sve namirnice pržene u dubokom ulju poput čipsa i pomfrita.
  • Krofne, kolači i peciva. Prekomerni unos šećera vezan je za rani razvoj bora.
  • Masno meso: bogato „zasićenim masnoćama“, a masna mesa imaju slabu nutritivnu vrednost.
  • Prerađeno meso: većina prerađenog mesa sadrži puno zasićenih masti i nitrata; oboje ubrzavaju upalu, a time i starenje.
  • Previše pića: do dva pića dnevno mogu biti korisna, ali bilo šta osim povremenog piva ili čaše vina uzrokuje rano starenje.

Hrana koja usporava starenje:

Šargarepa

Šargarepa spadu u najzdravije namirnice, a za to je najzaslužniji beta-karoten. Reč je o moćnom antioksidansu koji štiti naše ćelije i DNK od slobodnih radikala - poput zagađenih materija u okolini.

Poznato je da slobodni radikali uzrokuju rano starenje, a beta-karoten deluje kao preventivna mera u tom pogledu. Šargarepa sadrži i falkarinol koji ima antikancerogena svojstva.

Seckanje i kuvanje povrća omogućava nekim hranjivim sastojcima da "iscure". Stoga, šargarepe je najzdravije jesti sirove i cele.

Čudesno korenasto povrće: Cvekla, rotkva, šargarepa i celer leče ovih 12 zdravstvenih problema!

foto: Shutterstock

Proizvodi od soje

Sojini proizvodi kao što su tofu i edamame - pomažu u sprečavanju starenja. Edamame ima bogatu zalihu izoflavona, klase fitohemikalija koje imaju antikancerogena, protivupalna, antimikrobna i antioksidacijska svojstva.

Tofu, omiljen među vegetarijancima i veganima, ima iste prednosti kao i edamame, ali sa zdravom dozom belančevina i esencijalnih aminokiselina.

Takođe, bogat je kalcijumom, bakrom, magnezijumom, manganom, fosforom i cinkom!

Losos

Poznato je da bolesti koje napadaju mozak i srce imaju tendenciju da ciljaju starije osobe. Dobro je rešenje je da zamenite deo crvenog mesa slatkovodnom ribom, poput lososa, koji osigurava zdrave masne kiseline.

Naučnici navode da omega-3 masne kiseline mogu da spreče opadanje kognitivnih sposobnosti koje su povezane s godinama. Slatkovodna riba takođe je puna kalijuma, što može da spreči nastanak srčanih oboljenja.

Losos je jedna od retkih namirnica koja sadrži dobru dozu selena, minerala koji pomaže zdravlju štitnjače, reguliše hormonalnu aktivnost i održava metabolizam budnim!

Deficit vitamina B12 može da prouzrokuje ozbiljne tegobe: Kako biste ih izbegli jedite ove namirnice!

foto: Shutterstock

Citrusno voće

Limun, limeta, grejpfrut, pomorandža i mandarina neke su od najboljih namirnica za usporavanje starenja.

Prepuni su vitamina C koji ima antioksidacijska svojstva, bori se protiv infekcija i ograničava upalu. Sadrži i flavonoide i karotenoide protiv starenja - sprečava propadanje kognitivnog sistema, srčane bolesti i razne vrste raka.

Ovu biljku smatrate korovom, a ima lekovite moći: Štiti od bolesti i usporava starenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs