REČ STRUČNJAKA

10 PERIRODNIH NAČINA DA BRZO ZASPITE: Uz sledeće savete mnogi utonu u san KAO BEBA i skroz zaborave na umor i nesanicu

Spavanje je veoma bitan proces u kojem se regeneriše čitav organizam, zato sledite sledeće smernice kako biste brže utonuli u san.

Lepi & Zdravi
00:05h Autor:
10 PERIRODNIH NAČINA DA BRZO ZASPITE: Uz sledeće savete mnogi utonu u san KAO BEBA i skroz zaborave na umor i nesanicu
Kako brzo da zaspim?, Foto: Profimedia

Da li se svake noći borite da utonete u san, iako ste umorni i spava vam se? Stručnjaci su posle brojnih istraživanja istakli da sledećih 10 prirodnih načina mogu da vam budu odlični saveznici u borbi protiv insomnije.

Naime, mnogi koji su ih isporbali istakli su da su zaspali kao bebe, a da su se ujutru probudili dosta odmorniji. Ne zaboravite, san je veoma važan, jer se tada celo naše telo regeneriše.

1. Posavetujte se sa lekarom

Možda postoji neki zdravstveni razlog zbog koga ne spavate dovoljno. Opstruktivna noćna apnea, hronična upala sinusa, pa čak i hrkanje mogu vama ili vašem partneru uskratiti dovoljno odmora tokom noći. Posetite svog izabranog lekara i možda ćete dobiti odgovore koje tražite.

Pidžama, Spavanje
foto: Shutterstock

2. Hranite se zdravo

Nekvalitetna ishrana može dovesti do poremećaja sna, i to je činjenica! Ukoliko unosite dosta šećera i procesuirane hrane, vreme je da porazmislite o promenama u načinu ishrane.

3. Više vežbajte

Verovali ili ne, povećana fizička aktivnost može vam uistnu pomoći da lakše zaspite i bolje spavate. Ne morate da radite teške vežbe satima. Dovoljno je 20 do 30 minuta vežbi višeg intenziteta, piše notsalmon.com

4. Opustite se i odmorite svoj um

Ljudi ponekad imaju problem da zaspe usled preterane moždane aktivnosti. Ukoliko ste imali stresan dan na poslu ili prolazite kroz problematičan period u vašem braku, moguće je da je vaš um preopterećen i da o tome počnete da razmišljate čim položite glavu na jastuk.

spavanje
foto: Shutterstock

5. Pijte dovoljno vode

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, mučićete se da sklopite oči uveče. Vaše telo noću izvršava mnoge popravke i oporavlja se, pa morate da mu obezbedite dovoljnu hidrataciju.

6. Isključite tehnologiju

Jedan od najvećih ubica dobrog sna u današnjem društvu je mobilni telefon. Kada vaš mobilni telefon emituje plavu svetlost tokom noći, to vas može probuditi i pokvariti vam inače savršeno miran noćni san.

7. Izbegavajte alkohol i kofein

Alkohol se ozbiljno poigrava sa nivoom šećera u vašoj krvi, što vas može ostaviti slabim, dehidriranim i nesposobnim da se dobro naspavate.

Buđenje, Jutro, Spavanje
foto: Profimedia

8. Otkrijte šta vas smiruje

Postoje mnogobrojne umirujuće aktivnosti koje možete primeniti pre odlaska na spavanje. Utonite u toplu kupku, popijte topao napitak ili čitajte neku opuštajuću knjigu. Čim vaše telo shvati da se smirujete, na zdrav i prijatan način ćete zadremati.

9. Budite se u isto vreme

Iako može predstavljati veliko iskušenje da pritisnete “snooze” dugme preko vikenda, trebalo bi da se trudite da, koliko god je to moguće, očuvate ritam svog biološkog časovnika. Buđenje u isto vreme svakoga jutra pokrenuće pozitivne stvari u vašem organizmu.

10. Izbegavajte frustracije

Pokušajte da se ne preopteretite i ne postanete ljuti na sebe dok pokušavate da zaspite. Ostanite smireni i koristite tehnike disanja da biste se opustili. Ne preračunavajte u sebi koliko vam je sati preostalo za spavanje do oglašavanja vašeg budilnika, jer to vaš um može učiniti još napetijim i uznemirenijim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs