srbi u svetu

Evo kako su Srbi u SAD-u proslavili Svetog Savu!

Najmasovnije je bilo u Čikagu

Vesti
Autor:
Evo kako su Srbi u SAD-u proslavili Svetog Savu!
Foto: Profimedia

U srpskim hramovima u SAD i Kanadi u nedelju je obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepsikopa. Posle Bogosluženja, održane su akademije na kojima je govoreno o značaju Rastka Nemanjića - Svetog Save, u osnivanju Srpske pravoslavne crkve čijih se osam vekova autokefalosti slavi ove godine.

Najmasovnije je bilo u Čikagu u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica. Praznik je obeležen i kao slava škola za srpski jezik, istoriju i veronauku, koje deluju pri srpskim hramovima.

Svetosavskom akademijom praznik je obeležen i u najmlađoj parohiji u Čikagu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog. Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu i bio je namenjen Domu za nezbrinutu decu u Kruševcu. Svečenosti posvećene Svetom Savi u ovom delu Amerike biće nastavljene i iduće subote, 2. februara 2019. u Manastiru Nova Gračanica pored Čikaga, kada će Svetosavsku akademiju pripremiti studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" koji deluje pri Manastiru Libertivil.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs