SPASOVDAN

Litijom i liturgijom obeležen Spasovdan, slava grada Beograda

Obeležavanje je počelo u devet sati liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio vladika Stefan nakon čega je gradskim ulicama krenula litija tokom koje su čitane tri molitve

Vesti 06.06.2019. - 14:09h Autor: Tanjug
Foto: Profimedia

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama grad Beograd je danas obeležio svoju slavu - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

 

Obeležavanje je počelo u devet sati liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio vladika Stefan, nakon čega je gradskim ulicama krenula litija tokom koje su čitane tri molitve - za zdravlje, za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Na čelu litije je nošen Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

U koloni su se mogle videti ikone i druga crkvena obeležja, dok su mnogobrojni građani fotografisali i snimali učesnike litije.

 

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde će pročitana prva molitva.

 

Kolona se dalje kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde je pročitana druga molitva.

Zatim se krenulo kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvojio i krenuo ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavila kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime je simbolično zatvoren krug i pročitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

 

U Starom dvoru domaćin slave je u prisustvu zaposlenih u Skupštini grada zapalio slavsku sveću i poslužio se žitom.

 

Inače, povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.


Posle 30 godina: Pingvini ponovo u beogradskom Zoo vrtu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...