slava prestonice

Beograd u četvrtak obeležava Spasovdan!

Spasovdanska litija će se kretati ustaljenom trasom beogradskim ulicama

Vesti
Autor:
Beograd u četvrtak obeležava Spasovdan!
Foto: Shutterstock

Grad Beograd obeležiće svoju slavu - Spasovdan u četvrtak, 6. juna, liturgijom u Vaznesenjoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, najavio je danas domaćin slave, gradonačelnik Zoran Radojičić.

Radojičić je napomenuo da je slava Grada ujedno slava i svih koji žive u Beogradu i koji ga vole, i najlepši način da se obeleži taj praznik je da to bude zajednički pa je pozivao sve sugrađane da prisustvuju liturgiji i učestvuju u svečanoj povorci.

Kako je saopštila Gradska uprava, prvo stajanje, za molitve za zdravlje Beograđana, je kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak, a treće za molitve za pokoj duša svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenske crkve.

Danas je Spasovdan: Ove običaje treba da ispoštujete kako biste zaštitili najbliže od svakog zla!

foto: Shutterstock

Radojičić je podsetio da Grad slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice i ukazuje da je ona delila sudbinu grada.

"Kao i Beograd, njegova krsna slava ima burnu istoriju. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjeno i prekidano, ali i obnavljano. Simbolično ukazuje na uzdizanje, nadu i veru", istakao je Radojčić i dodao da mu je velika čast što je ovogodišnji domaćin slave.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, a spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Najsrećniji dan u godini: Na Spasovdan morate ovo da uradite, za dobro cele porodice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs