Pravilnik

Evo koga vaša deca moraju da pozovu na rođendan: Hteli to ili ne!

Niko ne sprečava roditelje da pozovu koga god žele i pozivnice podele na drugi način: na odmoru, pre ili posle časova, kažu iz Ministarstva

Vesti
14:55h Autor:
Foto: Profimedia

Šta tačno propisuje pravilnik o suzbijanju diskriminacije u školama kad je reč o dečjim rođendanima? Zadire li država u privatnost učenika ili samo štiti decu od diskriminatornog ponašanja?

Suština ovog problema je u načinu podele pozivnica na dečji rođendan tokom časa kom prisustvuju svi đaci i učiteljica, kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za portal B92.

"Ne možete podeliti pozivnice preskačući jedno-dvoje-troje dece zbog njihovih ličnih svojstava. U Pravilniku nigde ne piše da neko mora svu decu da pozove na rođendan. Roditelji mogu da pozovu koga god žele. Pošto se radi o deci mlađeg uzrasta koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz celine, kod njih izuzimanje može da izazove doživljaj odbačenosti i neprihvatanja, mogu da budu povređena i tužna. Teško im je objasniti zašto se razlikuju i zašto ih neko ne želi", navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva, koje je kreator Pravilnika.

Oni dodaju da je Pravilnik važan jer uređuje postupanje ustanove u slučaju kada se sumnja da se dogodilo ili zaista i dogodi diskriminatorno ponašanje odnosno kada se nekome vređa ugled, čast ili dostojanstvo.

Roditelji potrošili 6 miliona dolara za kćerkin rođendan: Pogledajte to bahaćenje! (FOTO, VIDEO)

foto: Profimedia

"Niko ne sprečava roditelje da pozovu koga god žele i pozivnice podele na drugi način: na odmoru, pre ili posle časova. To je odluka roditelja i vaspitni model porodice", pojasnili su iz Ministarstva.

Psihoterapeut doktor Zoran Milivojević kaže da deca u odeljenju razvijaju emocionalne odnose, simpatije i empatije i pita se zašto slavljenik da pozove na rođendan na primer pojedinca koji ga na neki način maltretira.

"Ovim svakako država ulazi u privatnost građana, a država treba da uređuje ono što je javno, ali ne i ono što je privatno", rekao je Milivojević za B92.

Činjenicu da roditelji izdvajaju sve više novca za proslave dečjih rođendana i igraonice se utrkuju u pružanju novih sadržaja i povoljnostima plaćanja, Milivojević pojašnjava kao tradiocionalnu karakteristiku "da volimo da se pokažemo".

Kad krstite dete obavezno vodite računa o ovome: Običaji koji se poštuju!

"Mi smo narod koji se tako pokazuje. Bilo da su rođendani, ispraćaji u vojsku ranije i slične proslave. Plašim se, kad je reč o Pravilniku, da može da bude kontraproduktivan i u samom odnosu među decom", dodao je on.

Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti ili dostojanstva ličnosti u primeni je od 1. septembra ove godine, a u njemu se između ostalog kao tipična situacija diskriminatornog ponašanja navodi "ignorisanje i izbegavanje kontakata sa učesnikom obrazovanja zbog njegovog ličnog svojstva".

Slavu možete slaviti nekoliko puta godišnje: Malo poznati srpski običaji!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs