71 godina bez genija

Svet obeležava godišnjicu smrti Nikole Tesle

Srpski naučnik i jedan od najvećih umova 20. veka preminuo je na današnji dan 1943. godine u Njujorku, u hotelu gde je živeo kao samac
Vesti
16:38h Autor:
Svet obeležava godišnjicu smrti Nikole Tesle

Danas se navršava 71 godina od smrti Nikole Tesle (1856-1943), jednog od najvećih umova 20. veka.

Srpski naučnik koji je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD, čiji je građanin bio gotovo 60 godina, umro je u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine. Vest je obišla svet tek dva dana kasnije, kada je u hotelskoj sobi gde je živeo kao samac, pronađeno njegovo beživotno telo.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije održaće 11. januara veliku memorijalnu konferenciju na kojoj će učestvovati američki naučnici, profesori i obožavaoci srpskog genija, a glavna tema biće "Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država sveta".

Urna s Teslinim pepelom pohranjena je najpre na groblju u Njujorku, a preneta je u Beograd 1951. godine i od tada se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska. Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija) i Georgine, Đuke, rođene Mandić, takođe u srpskoj svešteničkoj porodici.

Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Pre SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu. Evropu je napustio 1884. godine u nadi da će mu u Njujorku, tada čuveni pronalažac i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije.

Godine 1885. u Njujorku je osnovao kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmenične struje - inovacije koja je preobrazila svet. Edison je inače bio veliki protivnik Teslinog izuma, zbog činjenice da uložio veliki kapital u jednosmernu struju.

Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio samo u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u kratku posetu Beogradu, bila je to jedina njegova poseta Kraljevini Srbiji.

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs