Narodna verovanja

Slavimo svetog Joakima i Anu: Ovo su običaji na današnji dan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave roditelje Bogorodice, svete pravednike Joakima i Anu

Vesti
Autor:
Slavimo svetog Joakima i Anu: Ovo su običaji na današnji dan!
Foto: Wikipedia

Sv. Joakim beše sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana beše ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.

Taj Matan imaše 3 kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se udade u Vitlejem, i rodi Salomiju; Sovija se udade takođe u Vitlejem, i rodi Jelisavetu, majku sv. Jovana Preteče; a Ana se udade u Nazaret za Joakima, i u starim danima svojim rodi presvetu Bogorodicu Mariju. 50 godina življahu u braku Joakim i Ana, i behu besplodni. Življahu bogougodno i tiho, i od svih prihoda svojih jednu trećinu samo upotrebljavahu na sebe, drugu razdavahu siromasima a treću žrtvovahu hramu. A behu imućni dobro.

Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu: “nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”. Tako i drugi, koji imahu dece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utehu u starosti.

Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje “kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”. I odmah Ana zače i u 9. mesecu rodi sv. Devu Mariju. Sv. Joakim požive na zemlji 80, a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.

Začeće Svete Ane: Ova molitva isceljuje bolesne žene!

foto: Wikipedia

Rasuđivanje na današnji dan

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

Ako, dakle, dajemo milostinju ma u čije drugo ime, ili u ime svoje, ne možemo izbeći gordosti, koja čim se pojavi u srcu ništi sva učinjena dobra dela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku a ne kao Hristu, ne možemo izbeći ni gordosti ni prezrenja. A šta vredi činiti čoveku milostinju gordeći se sobom i prezirući čoveka? Vrlina nije vrlina, ako se pomeša s grehom, kao što mleko nije mleko, kad se pomeša sa gasom ili sirćetom.

Verovanja na današnji dan

Danas je dan treba provesti vreme u krugu porodice, naročito sa roditeljima. Izbegavajte svađe, jer prema verovanjima, ko se u krugu porodice danas posvađa, teraće ga maler cele godine.

U nekim delovima Srbije postoji običaj da se na današnji dan dele pokloni dragim osobamakoji bi trebalo da budu umotani u crveni papir, ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Najmoćnija molitva Bogorodici: Izbavlja iz nevolje, nepravde i potištenosti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs