Obavezno pročitajte

Ovaj običaj malo ljudi zna: Šta uraditi sa brojanicom kada se pokida?

Treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Shutterstock

Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita.

 

Postoje male i velike brojanice. Male brojanice se sastoje od 33 čvorića, a velike mogu imati 50, 100 ili čak 300 čvorića.

 

Svaki čvorić se sastoji od 7 krstića. Pletene brojanice se prave od ovčije vune što nas podseća da smo mi sloveske ovce dobrog pastira Gospoda Isusa Hrista.

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su „Molitva Isusova“ i „Molitva Presvete Bogorodice“. Neretko se može videti da pojedinci nose više brojanica na ruci.

 

Nažalost, to je jedno od pogrešnih shvatanja brojanice i njenog postojanja.

 

Brojanica ne služi ni za igru ni za ukras već za molitvu. Molitva je utkana u svaki deo brojanice jer sveštena lica koja je prave tokom njene izrade izgovaraju molitve.

 

Najmoćnija molitva Bogorodici: Izbavlja iz nevolje, nepravde i potištenosti!

foto: Shutterstock

Stoga treba uvek imati u vidu kada se kupuje brojanica da ona nije modni detalj.

 

Jedna od najvećih dilema koja prati brojanicu je zašto se ona nosi na levoj ruci? Odgovor je jednostavan – iz praktičnih razloga. Dok se krstimo prilikom molitve lakše nam je da je držimo u levoj ruci.

 

Takođe, dok obavljamo svakodnevne aktivnosti lakše nam je da je nosimo na levoj ruci. Naravno nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje.

 

Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

Jedna od najvećih enigmi vezanih za brojanicu je šta uraditi sa njom kada ona pukne?

 

Kada se desi da brojanica pukne treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh tako da se brojanice kao i druge osveštane stvari spaljuju.

 

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

 

Molitva spasa za svaku priliku: Izgovorite ove reči, demoni od njih beže!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...