Prioritetni interesi

Predlog novog Zakona o presađivanju organa: Svi će biti donori ukoliko ne potpišu suprotno

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se oblast pređivanja organa sistemski potpuno uredi, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Vesti 20.07.2018. - 15:45h Autor: Beta
Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.


Lončar je obrazlažući predlog zakona u parlamentu, kazao da je ključna novina zakona o presađivanju ljudskih organa, to što je pojednostavljen postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

 

On je kazao se na taj način smanjuju troškovi, jer nema registra s obzirom da donor neće biti samo onaj ko se tome usprotivi tokom života, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio roditelj, supružnik, vanbračni partner ili punoletno dete donatora.

 

Prema Lončarevim rečima, ukoliko neko ne želi da bude donor to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je i nadležna za sprovođenje zakona.

 

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se oblast pređivanja organa sistemski potpuno uredi, odnosno da se utvrde uslovi o postizanju standarda kvaliteta i bezbednosti ljudskih organa za presađivanje i uslova rada i načina organizacije zdravstvenog sistema, kako bi se postigla visoka zaštita ljudskog zdravlja", rekao je Lončar.

 

Prema njegovim rečima, predlogom zakona se omogućava uvažavanje prioritetnih interesa za očuvanje života i zdravlja, kao i zaštita osnovnih ljudskih prava i dostojanstva davaoca i primaoca ljudskih organa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...