Spremite se

55 tropskih dana je pred nama: Najtoplije leto u poslednjih 30 godina!

Čak 29 noći bez sna

Vesti 06.06.2018. - 09:43h Autor: Novosti.rs
Foto: Shutterstock

Da je pred nama toplo i sušno leto potvrđuju i domaći prognostičari. Prošle godine bilo je jedno od najtoplijih leta u poslednjih 30 godina, a ovo će, prema proceni prognostičara, biti slično. Zato se treba pripremiti za serije paklenih dana.

 

Prema rečima Branka Bijelića, meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nastupajuće leto trebalo bi da bude slično prošlogodišnjem. Tokom juna, jula i avgusta očekuje se srednja letnja temeratura veća od višegodišnjeg proseka, kao i da će tokom letnjih meseci biti znatno suvlje od proseka.

 

"Očekuje se da će u nižim predelima Srbije letnja temperatura biti između 21 i 25 stepeni Celzijusovih, dok će u planinskim krajevima ona iznositi od 15. do 19. podeljka. Tokom jula i avgusta očekuje se pojava toplotnih talasa, što podrazumeva kontinuirani niz vrlo toplih dana", kaže Bijelić.

 

Ovog leta pred nama je i od 35 do čak 55 tropskih dana u nižim predelima. Tako se u mnogim gradovima širom Srbije tokom ovih vrelih dana temperatura neće spuštati ispod 30. podeljka živinog termometra. U brdovitim i planinskim krajevima tropskih bi trebalo da bude od 15 do 20 dana tokom ova tri meseca.

 

Dermatolozi odgovaraju šta je najštetnije: Sunce, solarijum ili kreme za samopotamnjivanje?!

foto: Profimedia

"Osim toga, ono što je mnogo teže podneti od tropskih dana, s kojima se nekako možemo izboriti, jesu tropske noći. Takvih noći, gde temperature neće padati ispod 20 celzijusa, biće od 15 do 20 u nižim krajevima zemlje."

 

U prestonici bi, prema proceni naših meteorologa, takvih noći bez sna moglo da bude čak 29.

 

"Količine padavina, s druge strane, ovog leta biće ispod višegodišnjeg proseka. Količina padavina bi tako tokom ta tri meseca trebalo da bude od 120 do 240 milimetara u nižim predelima, dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuje od 190 do 250 milimetara", kaže sagovornik.

 

Procenjuje se da će ukupno tokom čitavog leta biti od 18 do 28 kišnih dana, a na planinama do 36. U pitanju su iznenadni letnji pljuskovi, a ne celodnevne kiše.

 

Premda internetom kruže mnogobrojne inostrane prognoze koje "predskazuju" obilje pljuskova praćenih jakom grmljavinom i na našem tlu, meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi takvih nepogoda trebalo da bude u granicama proseka i slično kao lane. Statistički, kaže, najveća učestolost pljuskova sa grmljavinom očekuje se od kraja juna do sredine jula.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...