Pripremite se!

Za ležaljku 120 evra: Srbi šokirani novim pravilima letovanja u komšiluku!

Turisti koji letuju u komšiluku primetili su da je sve manje plaža na kojima ima mesta da se spusti peškir i uživa u odmoru bez obaveze iznajmljivanja ležaljki ili kupovine pića.

Vesti
Autor:
Za ležaljku 120 evra: Srbi šokirani novim pravilima letovanja u komšiluku!
Foto: Profimedia

Zato prilikom planiranja letovanja, dobar deo budžeta isplanirajte i za te troškove, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

U Hrvatskoj su prošle godine zabeleženi masovni primeri da zakupci teraju ljude sa plaža ukoliko neće da koriste ležaljke i suncobrane ili su raširili veći broj ležaljki nego što im je dozvoljeno kako bi onemogućili boravak turistima sa peškirima, piše list.

Zato se često dešavala situacija da je veći deo plaža sa ležaljkama poluprazna dok su u ostalom manjem delu načičkani. Zbog toga je donesen novi Zakon o koncesijama kako bi se ovakve situacije sprečile pa ostaje da se vidi kakva će situacija biti ove sezone.

Što se tiče cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana one se kreću u rasponu od 5 do 20 evra, ali to nije jedini trošak jer na velikom broju plaža, hotelskih i gradskih se naplaćuje ulaz i košta od 2 do 5 evra.

Već dugi niz godina najskuplja hrvatska plaža jeste Bonj na Hvaru gde 30 evra koštaju dve ležaljke i suncobran. Isto tako ne treba zaboraviti da hrvatska obala ima mnogo plaža, koje nisu toliko poznate i na kojima se ne plaća ulaz.

Crna Gora ipak drži rekord kada je u pitanju najskuplje sunčanje na plaži, a to se odnosi na Kraljevu plažu gde zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina unazad košta 120 evra.

Odmah iza nje je hotelska plaža Svetog Stefana gde zakup dve ležaljake i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cene od proseka, a inače na ostalim plažama na crnogorskom primorju dve ležaljke i suncobran koštaju od 5 do 10 ili 15 evra.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović najavio je da će u ovoj opštini biti više javnih plaža na kojima neće biti mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. On insistira da plaža Pizana bude oslobođena od mobilijara i bude gradska plaža.

- Imamo samo jedno gradsko kupalište na Slovenskoj plaži, to je nedovoljno. Smatramo da ih treba biti više - najmanje dve gradske plaže na području Paštrovića i jedno kupalište na Jazu takođe moraju biti oslobođene mobilijara, na koje može svako da dođe i stavi peškir - istakao je Krapović.

Ukoliko se to ostvari turisti će bar u ovom popularnom letovalištu u Crnoj Gori imati više prostora za peškire na plažama koje su inače pretrpane skupim ležaljkama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs