Brutalno

Užas: Zatvorenica koja je izgubila bebu morala da očisti ćeliju za sobom

Nadin Rajt je izgubila bebu zbog spontanog pobačaja, a onda je naterana da očisti sve za sobom dok je fetus još bio u ćeliji, kaže njen advokat
Vesti
09:10h
Užas: Zatvorenica koja je izgubila bebu morala da očisti ćeliju za sobom
Foto: Shutterstock

Nadin Rajt, koja je doživela pobačaj u jednom britanskom zatvoru, rekla je da je ostavljena da očisti krv za sobom, dok je fetus još bio u njenoj ćeliji, iako je medicinska sestra bila prisutna tokom nesrećnog događaja.

- Krv je bila svuda i onda je bila naterana da je očisti. Beba nije bila sklonjena iz ćelije. Bilo je užasno i veoma traumatično. Ona je dobila medicinsku negu tek 3 dana kasnije, nakon što su se umešle lokalne vlasti - rekao je njen advokat Filip Gibs.

Incident se navodno odigrao dan nakon što je Rajtova privedena u Piterborou 23. novembra. U sudu nije otkriveno u kom mesecu trudnoće je ona tada bila.

Advokat Gibs rekao je sudu da je Nadin uhapšena zbog krađe hrane u vrednosti oko 14 funti, jer je bila očajna zbog gladi koju je trpela, a nije imala novac da plati pošto nije dobila socijalnu pomoć na koju je imala pravo.

Za navodni incident se otkrilo kada se Rajtova pojavila na izricanju kazne za kršenje dva sudska naloga u vezi sa prethodnom krađom i zbog ne odazivanja sastancima sa službenicima za uslovnu slobodu.

Zbog toga je Rajtova proglašena krivom i osuđena na desetomesečnu kaznu zatvora.

Gibs je takođe osudio službenike za uslovnu slobodu koji nisu uspeli da pomognu Rajtovoj da dobije socijalnu pomoć tokom 11 meseci koliko je provela pod njihovim nadzorom.

- Rajtova ima mentalne probleme, već dugo se bori sa zavisnošću od heroina i nedavno je ostala bez majke, a bila je i trudna kada je uhapšena - objasnio je advokat.

On je rekao da će istraga u vezi sa navodnim lošim ophođenjem prema Rajtovoj biti izneta u javnost od strane njenih zastupnika.

Iz kompanije koja upravlja ovim zatvorom kažu da ne mogu javno da komentarišu pojedinačne slučajeve, niti da li je istraga o navodnom incidetnu sprovedena.

- Zatvorenica je primila medicinsku negu na dan kada je stigla u zatvor, a narednog dana pregledao ju je lekar opšte prakse - rekao je portparol zatvora, i dodao:

- Imamo dužnost da brinemo o svim zatvorenicama, i zbog toga im mi obezbeđujemo pristup zdravstenoj nezi kakav bi imale u zajednici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs