Politička satira ili banalizacija zla

Film po satiričnoj knjizi o Hitleru u modernoj Nemačkoj

Knjiga Vratio se na satiričan način priča o Hitlerovom povratku u Nemačku šest i po decenija posle rata i prilagođavanju novim okolnostima, čak i uspehu u rijaliti šouu
Vesti
16:58h Autor:
Foto: Wikipedia

Hit knjiga o Adolfu Hitleru, u kojoj je na satiričan način zamišljen firerov povratak u Nemačku, šest i po decenija posle Drugog svetskog rata, biće uskoro adaptirana za film.

 

Roman "Vratio se" (Er ist Wieder Da) izdat je 2012. i za kratko vreme postao bestseler, prodavši se u više od 1,3 miliona primeraka. Kako prenosi AP, studio Konstantin film iz Minhena saopštio je danas da planira da snimi film zasnovan na knjizi koji će u bisokopima početi da se prikazuje 2015. Scenario potpisuje sam autor knjige, 45-godišnji novinar Timur Vermes.Knjigu "Vratio se", napisanu u prvom licu, sa puno unutrašnjih monologa po uzoru na "Majn Kampfu", Hitlerov pamflet iz 1924, mnogi u Nemačkoj vide kao neukusnu farsu, pa i banalizaciju zla, dok je za druge ona zabavna politička satira.

 

Vermes u knjizi zamišlja kako bi se firer snašao u današnjem Berlinu. Budeći se jednog jutra 2011. godine, on luta kroz nemačku prestonicu, zapanjen činjenicom da Nemačkom vlada žena i da u njegovoj zemlji žive milioni Turaka. Ubrzo, međutim, počinje da se prilagođava novim okolnostima i uspeva čak da postane zvezda rijaliti šoua.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...