Na sud zbog javne uvrede

Francuska podigla optužnicu protiv Boba Dilana

U spornom intervjuu za magazim Roling Stoun Dilan je rekao da, kao što Jevreji mogu da osete nacističku krv, Srbi mogu hrvatsku
Vesti
01:22h Autor:
Francuska podigla optužnicu protiv Boba Dilana
Foto: AP

Francuske vlasti podigle su, kako se navodi, preliminarnu optužnicu protiv Boba Dilana zbog prošlogodišnjeg intervjua u kome je Hrvate uporedio sa nacistima i Kju kluks klanom.

Portparol pariskog tužilaštva Agnes Tibo-Lekuivr rekla je danas da je optužnica za "javnu uvredu i podsticanje mržnje" protiv poznatog američkog kantautora podignuta sredinom novembra. Optužnica je rezultat tužbe koju je jedna hrvatska organizacija u Francuskoj podnela zbog Dilanovog intervjua "Roling Ston" magazinu.

Advokat grupe Ivan Jurašinović rekao je da oni ne traže novčanu nadoknatu već samo žele da se legendarni pevač izvini Hrvatima zbog svojih komentara. Jurašinović nije rekao zbog čega su tužbu podneli u Francuskoj. Agencija AP navodi da Francuska ima stroge kazne za govor mržnje i rasističke komentare. Dilanovi predstavnici, kao ni predstavnici "Roling Stona" nisu bili dostupni za komentar.

Dilan je u zloglasnom intervjuu rekao da rasizam i dalje zadržava Ameriku.

"Ako u krvi imate robovlasnika ili (Kju kluks) klanovca, crnci to osete. Takve stvari su se do danas zadržale. Kao što Jevreji mogu da osete nacističku krv a Srbi hrvatsku", rekao je Dilan u intervjuu objavljenom 27. septembra 2012.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs