Najbrže dobijaju posao

Najtraženija zanimanja u Srbiji: Frizeri, kuvari i programeri na vrhu liste

Srpski poslodavci traže radnike u oblastima trgovine, prodaje, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike, i to sa srednjom stručnom spremom

Vesti
Autor:
Najtraženija zanimanja u Srbiji: Frizeri, kuvari i programeri na vrhu liste
Ilustracija, Foto: Ilustracija / Profimedia

Frizer, kuvar, auto-mehaničar, vozač i mašinski inženjer najtraženija su zanimanja, za njih je tokom protekle godine bilo najlakše pronaći posao u Srbiji, pokazalo je istraživanje sajta za zapošljavanje Poslovi.infostud.

Prema analizi tržišta rada ovog portala za 2017. godinu, najviše radnika tražilo se u oblastima trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike. U skladu s tim, najtraženija zanimanja na srpskom tržištu lane su bila prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner.

"Poslodavci su tokom prošle godine u 58 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, dok je 56 odsto interesenata imalo visoku stručnu spremu. Svaki treći kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jedne do tri godine iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta prijavilo se skoro osam odsto kandidata", navodi se u istraživanju Infostuda.

Preko ovog portala za posao je prošle godine konkurisalo skoro 200.000 ljudi.

"Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku za posao konkurisala oko 12 puta preko našeg sajta", navodi se u saopštenju.

Prema podacima sa ovog sajta, u šest odsto oglasa poslodavci su navodili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, dok je objavljeno skoro 8.000 oglasa u kojima je uslov za konkurisanje za radno mesto bilo poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog, a potom nemačkog i ruskog.

Za radna mesta 2017. u sferi IT ponuda je bila veća od interesovanja kandidata. Najtraženiji su bili programeri srednjeg nivoa, oko 50 odsto, dok je u manjoj meri bilo ponuda za junior i senior programere - oko 20 odsto.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs