rođen na današnji dan

Na današnji dan rođen Sava Šumanović: Tužna sudbina umetnika čija su dela ponos srpskog naroda!

Sava Šumanović je počeo da se interesuje za umetnost još kao srednjoškolac. Kasnije će se usprotiviti očevoj želji da postane advokat i 1914. u Zagrebu upisati Višu školu za umjetnost i obrt. Ovu školu završava sa najboljim ocenama 1918. i počinje da javno izlaže svoja dela

Vesti
Autor:
Na današnji dan rođen Sava Šumanović: Tužna sudbina umetnika čija su dela ponos srpskog naroda!
Sava Šumanović, Foto: Wikipedia / Сава_Шумановић

U svojim ranim delima, Šumanović insistira na atmosferi i spretno koristi bojene senke i tanke slojeve boje. Pored slikarstva, bavi se ilustracijom, grafikom i scenografijom.

Slikarstvo Save Šumanovića u ovom periodu pokazuje uticaje secesije i simbolizma.

Uticaj kubizma kojem je bio izložen za vreme boravka u Parizu je vidljiv. Može se opravdano reći da je ovaj slikarski jezik Sava Šumanović doneo u Srbiju i da njegova dela ostaju najreprezentativniji primer domaćeg kubističkog slikarstva.

Godine 1927. Sava Šumanović je naslikao „Doručak na travi" koji je naišao na odlične kritike u Francuskoj.

Šumanovićeva dela iz poznijeg perioda se odlikuju svetlim bojama, i lirskom atmosferom. Svoj stil, koji sam naziva kako znam i umem, prilagođava motivu.

Za vreme Drugog svetskog rata Šid ulazi u sastav Nezavisne Države Hrvatske i ćirilica je zabranjeno pismo, pa se Sava iz protesta ne potpisuje već samo označava godinu nastanka slike.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1942. godine, Savu su, zajedno sa još 150 Srba iz Šida, oko 6 sati ujutru, uhapšen i odveden u Sremsku Mitrovicu. Svi oni su posle mučenja streljani, verovatno 30. avgusta, posle čega su sahranjeni u zajedničku masovnu grobnicu.

Njemu u čast ustanovljena je slikarska nagrada Sava Šumanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs