Odličan znak

Sunce na praznik Svetog Danila otkriva: Kakva će nam biti cela 2018!

Danas deci obavezno obucite nešto novo, makar to bile čarape

Vesti
Autor:
Sunce na praznik Svetog Danila otkriva: Kakva će nam biti cela 2018!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Danila, starozavetnog proroka čije ime u prevodu znači "Sudio mu bog".

Prema Knjizi o Danilu, ovaj svetitelj je kao dete zajedno sa još tri mladića odveden u ropstvo u Vavilon gde su mu nadenuli ime Baltazar. Ipak, Danilo nije zaboravio svoje jevrejske korene i kulturni identitet.

U Vavilonu, Danilo je postao poznat po tumačenju snova i uspeo je da postane jedna od najznačajnijih ličnosti u tamošnjem kraljevstvu.

Ipak, zbog svoje vere ovaj prorok je bio proganjan unutar svoje nove domovine. Njegova tri prijatelja su bačena u užarenu peć zbog odbijanja da se poklone vavilonskom kralju Nabukodonosoru kao bogu, ali su na čudesan način spašeni. I Danilo je bio bačen u lavovsku pećinu iz istih razloga, ali je i on čudom spašen, nakon čega je kralj, prema predanju, izdao dekret o poštovanju "Danilovog boga". Ovo je umnogome uticalo na konačno proglašenje kraja jevrejskog ropstva u Vavilonu - 536. godine p.n.e.

Zastrašujuće prognoze za 2018: Nostradamus je prorekao snažan zemljotres i veliki rat!

foto: Youtube printscreen / Житија свих Светих - ИстиноЉубље

Pravoslavni hrišćani proslavljaju Danila kao sveca i proroka. Sa druge strane, judaizam smatra Knjigu o Danilu sastavnim delom jevrejskog zakona, ali ne priznaje Danila za proroka. Islam priznaje Danila za proroka, iako se on ne pominje eksplicitno u Kuranu.

U Srbiji se nekada verovalo da je ovaj dan dobar za gatanje, proricanje i gledanje budućnosti. U nekim krajevima stariji ljudi i danas znaju da noćas treba gledati u nebo i tražiti zvezde. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna. Ako je oblačno i tmurno, čeka nas sušna 2018. godina.

Postoji verovanje da na praznik Svetog proroka Danila treba deci obući nešto novo, pa makar to bile i čarapice. To je uspomena na tri mladića koja su sa svetiteljem odvedena u ropstvo, ali su svejedno poživela i imala dobar život.

Mesečni horoskop za januar 2018: Ne piše se svima dobro na početku godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs