Pravoslavlje

Slavimo praznik svih očeva: Tate, spremite poklone za malu i veliku decu!

Jedan od najlepših porodičnih praznika

Vesti
10:10h Autor:
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici ove godine 31. decembra obeležavaju hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvek pada u prvu nedelju pred Božić. Praznik Oci, kao i Materice i Detinjci, spada u porodične praznike.

Na Očeve deca porane i unapred pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce.

Očevi bi obično danima unapred sakrivali sve konopce, a deca bi pokušavala da ih nekako nabave, kako bi pripremljeno dočekala praznik. Na dan Očeva najsigurnije je bilo uhvatiti oca na spavanju, a vezani otac bi po buđenju "grdio" decu, i tobože ljut podelio bi im poklone kako bi ga što pre oslobodili.

Deca čestitaju praznik, a očevi im onda dele slatkiše i poklone i na taj način se "dreše". Oci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cela porodica.

Svrha obeležavanja ovog praznika je jačanje porodice, sloge u njoj, razumevanja, poštovanja između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom.

Zašto su današnji muškarci slabići, nasilnici i lezilebovići: Očevi ih ne uče 4 ključne stvari!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...