Praznik

Slavimo Svetog Pantelejmona: Lekar koji je lečio sa verom u Hrista!

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije
Vesti
16:54h Autor:
Slavimo Svetog Pantelejmona: Lekar koji je lečio sa verom u Hrista!
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva danas, 9. avgusta po novom kalendaru, proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Veruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona. Među Srbima je izuzetno poštovan.

Sveti velikomučenik Pantelejmon (na grčkom znači pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke.

Kao mladić, izučio je lekarske nauke. Jednoga slepca, kojeg su lekari uzalud lečili, on izleči imenom Hristovim. Lekari ga optužiše caru Maksimijanu, pred kojim se on objavi hrišćaninom i pred kim na isti način kao i slepca izleči jednog oduzetog čoveka. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i isceljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao poseći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga poseku.

Sveti Pantelejmon je postradao 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Po njemu je 1996. godine u Kragujevcu kod naselja Stanovo podignuta crkva.

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Na ovaj dan veruje se da je dobro krenuti na put jer je Pantelejmon bio veliki putnik. Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta.

Veruje se i da je danas dobro započeti neki posao.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs