Obavezno pročitati

Sveta Petka Trnova: Danas izbegavajte ove dve stvari!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetoj Petki Trnovoj, prepodobnoj mučenici Paraskevi
Vesti 08.08.2017. - 17:53h Autor: opanak.net
Foto: Profimedia

Sveta Petka Trnova živela je u drugom veku posle Hrista. Poticala je iz bogate hrišćanske porodice, a nakon smrti roditelja razdelila je sve bogatsvo siromašnima i zamonašila se.

 

U vreme kada je Sveta Paraskeva živela važila je zabrana za popovodenje hrišćanstva, te je bila optužena caru Antoniju Piju, koga je uspela da preobrati u hrišćanstvo.

 

Car se krstio, a Sveta Petka je nastavila svoju misiju propovedanja hrišćanstva. Tokom života bila je proganjana, zatvarana i mučena. Posečena je mačem 140. godine, a njene mošti prebačene su u Carigrad.

 

Iako njen dan nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ona je izuzetno poštovana svetiteljka, pogotovo kod Srba.

 

Za praznik Svete Petke vezani su mnogi narodni običaji. Veruje se da će, onome ko danas bude radio dve stvari, ruke trnuti tokom cele godine. Izbegavaju se svi teži poslovi u polju i u kući. Na ovaj praznik treba izbegavati sve teže poljske i kućne poslove.

 

Na dan Trnove Petke, žene ne treba da peru veš na ruke, da mese hleb, rade bilo kakve ručne radove, jer prema narodnom verovanju trnuće im ruke cele godine.

 

Majčina molitva Gospodu: Reči koje svaka žena treba da zna za dobro svoje dece!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...