Curenje informacija

Pogrešan klik: Evo kako je švedska vlada objavila lične podatke i ugrozila bezbednost svojih građana

Švedska transportna agencija je smestila baze sa osetljivim informacijama na takozvani "cloud" server, a zatim ih poslala mejlom svim svojim pretplatnicima
Vesti
18:44h Autor:
Foto: Profimedia

Strah od toga da će mejlovi osetljive sadržine završiti na pogrešnoj adresi prisutan je kod svih poslovnih ljudi u 21. veku, ali teško da se prosečnoj osobi može desiti ono što se desilo švedskoj agenciji.

 

Ona je otkrila važne državne informacije, uključujući identitete policajaca, vojnika i sudskih svedoka pod državnom zaštitom milionima ljudi.

 

Agencija je slučajno poslala bazu podataka svima koji su odabrali da primaju njihova saopštenja putem mejla. Ova državna služba potpisala je s kompanijom IBM ugovor za održavanje svih baza podataka. Onda su službenici podigli sve te baze na cloud server i prosledili ih... svima. Najgore od svega, poruke nisu bile šifrovane.

 

Foto: AP
Foto: AP

Osim toga, neki od zaposlenih u kompaniji IBM van Švedske dobili su pristup sistemima agencije i to bez sigurnosnih provera. IBM-ovi administratori u Češkoj takođe su dobili puni pristup svim podacima i zapisnicima.
Iako je do tog incidenta došlo 2015, švedska tajna služba je to otkrila tek 2016. godine i započela istragu. Najnovije analize pokazuju da šteta još nije sanirana i da to neće biti do jeseni.

 

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

 

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

 

Foto: Promo
Foto: Promo

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije. Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta. Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...