Humanost na delu

Zašto treba potpisati donorsku karticu?

To je trenutak kada vi nemate šta da izgubite, ali zato možete da pomognete hilјadama drugih lјudi
Vesti
13:34h Autor:
Zašto treba potpisati donorsku karticu?
Foto: Promo

Obeležavanje Nacionalnog dana donora 6. jun ustanovljen na inicijativu Hemofarm Fondacije koja većdve godine kao partner Ministarstva zdravlja sprovodi kampanju “Najvažniji poziv u životu” bilo je dobraprilika da budemo iskreni prema sebi i drugima i vidimo da li kao društvo prolazimo test humanosti.

Imamo li svest o tome koliko jedni drugima možemo pomoći? Znamo li značaj transplantacije organa izašto u Srbiji imamo samo 3 donora na million stanovnika, a u Hrvatskoj čak 40? Imamo li znanja ispremnosti da potpišemo donorske kartice i tako u budućnosti spasimo živote ljudi?

Srbija ima oko 150.000 potencijalnih donora. Među njima su i mnoge ličnosti iz javnog života koje susvoja razmišljanja o donorstvu podelili u autorskim tekstovima objavljenim na sajtu Hemofarm fondacije.

Neki od njih su vlasnici donorskih kartica već nekoliko godina, dok su neki to postali zahvaljujućikampanji Najvažniji poziv u životu. Evo zbog čega su neke od poznatih dama potpisale donorsku karticu.

Lena Bogdanović, glumca:

"Dati organ znači spasiti nečiji život a spasiti jedan život znači spasiti celo čovečanstvo. Pokloniti nekomnešto čak i kad nas više ne bude, produžiti nečiji život kad više ne budemo mogli da produžimo svoj - eto,to je posledica zaveštanja organa. Mislimo o tome, zaboravimo na predrasude i strahove i potpišimokarticu u nadi da ćeš baš taj jedan poziv nekom promeniti sve".

Tanja Bošković, glumica:

"U našem narodu postoj divna lirska metafora: Dajem ruku za brata... Ili: Srce dajem svojoj dragoj.Duboko verujem da je i ova tema darivanja imanentna našem nacionalnom biću. Potpisivanje donorskekartice je najbolja stvar koja od nas čini istinske humaniste, ljude koji misle o tome kako mogu dapomognu i kada njih ne bude bilo. Jer potpis ne košta ništa, ali nas kvalifikuje za humanost i za boljuvečnost".

Foto: Promo
Foto: Promo

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije:

"To je trenutak kada vi nemate šta da izgubite, ali zato možete da pomognete hilјadama drugih lјudi kojise nalaze u životno bezizlaznoj situaciji. Potpis na donorsku karticu ne košta ništa, ne iziskuje napor, ali jeistovremeno velika nada za one koji su životno ugroženi, jer su doniranje organa i transplantacije zahilјade lјudi jedina šansa da produže život i dobiju šansu".

Foto: Promo
Foto: Promo

Suzana Zlatanović - Luna Lu novinarka:

"Zamolila sam majku da me pažljivo sasluša. Rekla sam joj da imam jednu želju i mirnim tonom, uz osmeh, objasnila da ću potpisati donorsku karticu te da želim da se moja želja poštuje. Ruke sam joj držala među dlanovima. Kada sam počela da objašnjavam, osetila sam da je malo zadrhtala, ali uskoro je postala staložena. Rekla je: “U redu.” Zagrlila sam je i poljubila".

Foto: Promo
Foto: Promo

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs