Borba protiv epidemije

Počela vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji: Evo ko je među prvima primio Fajzer vakcinu

Današnji dan obeležava početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, rekla je premijerka Ana Brnabić

Vesti
11:48h Autor:
Počela vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji: Evo ko je među prvima primio Fajzer vakcinu
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcinacija protiv korona virusa u Srbiji počela je danas, a prvu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan.

Nakon nje, vakcinisani su i ministarka rada i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon na Institutu Torlak.

Potom će biti vakcinisani korisnici domova za stare jer su oni najugroženiji.

Pre vakcinacije, izmerena im je temperatura, i potpisali su saglasnost.

Premijerka Ana Brnabić nakon vakcinacije izjavila je uz osmeh da su svi dobro.

Ana Brnabić
foto: Profimedia

- Danas je dan za osmehe, konačno od 6. marta prvi dan imamo razlog za osmeh. Današnji dan obeležava početak kraja pandemije korona virusa u Srbiji, ali i u svetu. Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokazala da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabićeva i dodala da joj je čast da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Ona je rekla je da će predsednik Vučić primiti vakcinu koja bude sledeća stigla, najverovatnije kinesku, a tada će početi i vakcinacija drugih prioritetnih grupa. Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

- Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemljama i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute - rekla je Brnabićeva.

- Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekne imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja - rekla je Brnabić.

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

- Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku i to i danas činimo. Vakcina je registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu. Vakcine će pristizati u Srbiju i vakcinacija će ići u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napavljena - poručio je Kon.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević kazala je da je ovo veliki dan za našu zemlju i da je veoma ponosna što je Srbija među prvima nabavila vakcinu.

Darija Kisić Tepavčević
foto: Kurir/Nemanja Nikolić

- Imamo veliku zainteresovanost, vakcina je dobrovoljna. Da bi se stvorio imunitet potrebno je dve doze. Smatra se da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze. Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima - istakla je ministarka.

Ona je istakla da je za danas planirano da 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 korisnika u Novom Sadu bude vakcinisano.

Vakcinu je primio i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU, kao i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs