I to je moguće

Holandija: Lopov tuži muzej za nemar

Lopov koji je iz roterdamskog muzeja, zajedno sa još petoricom saučesnika, pre godinu dana ukrao slike Pikasa, Monea i Gogena u vrednosti od 18 miliona evra, deo krivice svaljuje na muzej
Vesti
09:18h Autor:
Holandija: Lopov tuži muzej za nemar
Foto: Wikipedia

Radu Dogaru, jedan od šestorice lopova kojima se trenutno sudi za krađu slika Pikasa, Monea i Gogena iz muzeja Kuntal u Roterdamu, namerava da tuži holandski muzej za "nemar".

Dogaru i njegovi saočesnici su u oktobru 2012. zapanjili svet spektakularnom krađom sedam remek-dela iz roterdamskog muzeja. Kasnije je ustanovljeno da, uprkos njihovoj astronomskoj vrednosti, slike nisu bile zaštićene alarmom.

"Možemo slobodno da govorimo o nemaru sa ozbiljnim posledicama", kazao je novinarima Dogaruov advokat Katalin Danču, navodeći da odbrana razmišlja o pokretanju postupka protiv muzeja za propuste u sistemu obezbeđenja.

Namera je, zapravo, da se smanji pritisak na Dogarua koji se tereti za krađu 18 miliona evra vrednih umetničkih dela o kojima se i dalje ništa ne zna.

Ukoliko bi muzej Kunstal bio proglašen krivim za nemar, "morao bi da deli teret kompenzacije", objasnio je Danču, prenosi AFP.

Postoji bojazan da su ukradene slike uništene. Naime, Dogaruova majka je u prvi mah tvrdila da ih je spalila u svojoj peći u želji da uništi dokaze protiv sina, ali je kasnije porekla svoj iskaz.

Stručnjaci rumunskog Muzeja nacionalne istorije su, u međuvremenu, pronašli ostatke tri uljane slike i eksere od ramova u pepelu iz njene peći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs