70 odsto đaka nedovoljno aktivno

Novina u srpskim školama: Obavezna svakodnevna fizička aktivnost za osnovce

Program je pokrenut kako bi se sprečilo loše držanje, deformiteti kičme, gojaznost i neaktivnost kod mlađih učenika
Vesti 22.02.2017. - 09:49h Autor: Beta
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Protokol o saradnji na programu "Pokrenimo našu decu" kojim se uvodi svakodnevna fizička aktivnost u svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji potpisan je danas u osnovnoj školi "Mladost" u Beogradu.

 

Program je pokrenut kako bi se sprečilo loše držanje, deformiteti kičme, gojaznost i neaktivnost kod mlađih učenika, a plan je da deca od prvog do četvrtog razreda svakodnevno vežbaju po 15 minuta sa svojim učiteljima prema raznovrsnim modelima vežbi, koje će oni naučiti na obuci.

 

Protokol su potpisali Aqua viva, brend kompanije Knjaz Miloš, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja (SSPFVS).

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je zajednički cilj da se uvodjenjem redovne fizičke aktivnosti iskorene loše navike učenika "iz školskih klupa".

 

"Poboljšavanjem zdravlja najmlađih školaraca činimo i veliki napredak u školstvu, jer na zdravim navikama treba da počivaju sve druge školske i životne aktivnosti", rekao je Šarčević.

 

Generalni direktor kompanije "Knjaz Miloš" Miloš Stajisavljević kazao je da je cilj da se promeni trenutna slika u osnovnim školama i da se nada da će program postati dobra navika budućih zdravih generacija.

 

"Programom želimo da podignemo svest javnosti o problemu i posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta i da ukažemo na značaj prevencije mnogobrojnih zdravstvenih problema redovnim vežbanjem, naročito tokom detinjstva", rekao je Stanisavljević.

 

Statistike o zdravstvenom stanju dece u Srbiji pokazuju da je 70 odsto đaka nedovoljno fizički aktivno, svaki četvrti učenik je gojazan, dok svaki peti ima loše držanje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs