Opasno po život

Peti na listi najvećih ubica: 4,2 miliona ljudi godišnje umre zbog zagađenog vazduha

Analiza je pokazala da su Kina i Indija odgovorne za više od polovine smrti koje se mogu pripisati nezdravom vazduhu, svaka sa po više od milion žrtava zagađenja
Vesti
10:24h Autor:
Foto: Thinkstock

Više od 90 odsto svetske populacije udisalo je 2015. nezdrav vazduh, kaže se u izveštaju Stanje globalnog vazduha bostonskog Instituta za zdravstvene posledice objavljenom sredinom februara ove godine, piše Newsweek.rs.

Aerozagađenje je 2015. doprinelo da dođe do više od 4,2 miliona prevremenih smrti i gubitka 103 miliona godina zdravlja širom sveta i smatra se petim uzročnikom umiranja na planeti.

Analiza je pokazala da su Kina i Indija odgovorne za više od polovine smrti koje se mogu pripisati nezdravom vazduhu, svaka sa po više od milion žrtava zagađenja.

Najveća koncentracija finih respirabilnih (suspendovanih) čestica manjih od 2,5 mikrona zabeležena je u južnoj i jugoistočnoj Aziji, Kini i centralnoj i zapadnoj podsaharskoj Africi. Zagađenju vazduha doprineli su korišćenje čvrstih goriva u domaćinstvima, termoelektrane na ugalj, transport i spaljivanje poljoprivrednog đubriva i drugih materijala.

Svuda se uvlači i truje nas: Kako da očistite kuću od taloga duvanskog dima!

Kada je reč o pojedinačnim državama, najveće zagađenje zabeleženo je u Kataru (107 mikrograma po kubnom metru), Saudijskoj Arabiji (106 μg) i Egiptu (105μg). U Indiji ovaj broj iznosi 74, a u Kini 58, mada u nekim oblastima dostiže i 79μg.

U Srbiji srednja vrednost zagađenja sitnim česticama iznosi 21 mikrogram po kubnom metru vazduha.

Preporučena vrednost Svetske zdravstvene organizacije je 10μg/m3.

Suspendovane čestice mogu biti prirodnog i antropogenog porekla. Prirodni izvori su zemlja, prašina, vulkanske reakcije, razaranje stena, vegetacija. Čestice antropogenog porekla nastaju u procesima sagorevanja u industriji, poljoprivredi i saobraćaju.

Naročito značajne su čestice manje od 10 mikrona, koje lako dospevaju do najdubljih delova pluća i mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Očistite sekret iz pluća: Sirup koji pobeđuje alergije! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...