Promene

Od Nove godine nova pravila: Ako ne dođete na zakazan lekarski pregled, sledi kazna!

Ovo je oš jedna od mera u cilju smanjivanja lista čekanja za pregled kod specijalista
Vesti 05.12.2016. - 11:31h Autor: Kurir
Foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Građanima koji su zakazali pregled kod nekog od lekara specijalista bolje bi bilo ubuduće da se tamo pojave, jer bi po novoj odluci novi termin mogli da dobiju tek za godinu dana!

 

Naime, ako dva puta ne dođu na zakazani termin, a prethodno ne otkažu pregled ili ne opravdaju izostanak, neće imati pravo na novi termin narednih godinu dana.

 

Nova pravila koja bi trebalo da zaživi od Nove godine je još jedna od mera u cilju smanjivanja lista čekanja za pregled kod specijalista. Na pojedine preglede u Domovima zdravlja u Beogradu čeka se i po četiri meseca, a najveće gužve su kod oftalmologa i internista.

 

Jedna od nedavnih mera bila je uvođenje nacionalnog kol-centra Ministarstva zdravlja trebalo bi da olakša zakazivanje jer se na dosadašnje brojeve na kojima se zakazivalo ili niko nije javljao, ili je bilo zauzeto.

 

Od 1. januara naglo skaču cene: Evo šta će sve da poskupi!

 

Prilikom zakazivanja, građani su dužni da ostave matični broj. Tako bi trebao da se smanji broj onih koji zaborave na pregled, ili onih koji zakazuju pregled u više ustanova, ili im pozli, pa obave sve preglede u Urgentnom, a zaborave da o tome obaveste ustanovu u kojoj su imali zakazan pregled.

 

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, osiguranicima se mora zakazati pregled najkasnije za 30 dana. U suprotnom, ustanova koja ne može da obavi pregled u tom roku, mora da izda potvrdu pacijentu da ne može, kako bi on mogao da refundira troškove pregleda koji bi, u tom slučaju, obavio u nekoj privatnoj ustanovi.

 

Ovo ne važi za preglede za koje postoje liste čekanja- snimanje skererom i magnetnom rezonancom, operacija katarakte, ugradnja veštačkog kuka i kolena.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...