Pravoslavna crkva obeležava

Danas su Mitrovske zadušnice: Ispoštujte ove običaje, valja se!

Ni slučajno ne smete da odbijete da poslužite čak i nepoznatu osobu, jer je to najveća uvreda za preminule
Vesti 04.11.2016. - 10:26h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Pravoslavni vernici obeležiće 5. novembra jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice.

 

Ovaj praznik uvek pada uoči Svetog velikomučenika Dimitrija, zbog čega se i nazivaju Mitrovske zadušnice.

 

U crkvama će se obeležiti Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja.

 

Slavski običaji koje su Srbi zgazili: Na granici sa grehom, vređanje sveca!

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

 

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:

 

Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

 

Jedan od najstarijih običaja kod Srba: Zašto nosimo venac na sahranu?

 

Na ovaj dan najviše ljudi izlazi na groblja u Beogradu. Gradsko saobraćajno preduzeće uvodi poseban režim saobraćaja po kome se pojačavaju gradske autobuske i tramvajske linije koje vode prema gradskim i prigradskim grobljima.

 

Na groblje se odnosi hrana, koju po pravilu spremaju žene.

 

Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan, jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu "prosfore". Spremaju se rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito.

 

Foto: Beta
Foto: Beta

Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.

 

Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje i organizovanje posluženja na grobu. Nekad su to samo pita, pecivo, kafa i voda. Ponegde se iznesu kuvana jaja i pečenje. Na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi.

 

Ponudama se služe rođaci koji su na groblje izašli, a ne odbijaju se ni nepoznata lica, ako sama priđu grobu. Smatra se za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi se neko odbio ili čak oterao od groba.

 

Inače, u crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

 

Zadušnice uvijek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

 

10 svetih biljaka starih Srba i narodna verovanja o njima: Orah u dvorištu donosi smrt!

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...