Pravoslavna crkva slavi

Danas je Mitrovdan: Praznik posvećen antičkom komandantu koji je stradao zbog širenja hrišćanstva

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani
Vesti
04:04h Autor:
Danas je Mitrovdan: Praznik posvećen antičkom komandantu koji je stradao zbog širenja hrišćanstva
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva 8. novembra slavi dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Sve o srpskim slavama i običajima pročitajte OVDE.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava.

Da li ste znali da Rade Šebedžija slavi i pravoslavne i katoličke praznike? Detalje pročitajte OVDE.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine: Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđev danak, hajdučki sastanak.

Foto: Wikipedia / Mošti Svetog Dimitrija u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu
Foto: Wikipedia / Mošti Svetog Dimitrija u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs