Zvanično saopštenje

U Srbiji tri osobe zaražene virusom Zapadnog Nila: Zabeležen prvi smrtni slučaj

Na široj teritoriji Srbije imamo prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, što definitivno govori o tome da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca, istakao je direktor Instituta Batut
Vesti 01.08.2016. - 17:52h Autor: Beta
Foto: Thinkstock

U Srbiji je groznica Zapadnog Nila registrovana kod tri osobe od kojih je jedna, stara 81 godinu, umrla zbog uzroka koji se mogu povezati sa tom bolešću koju prenose komarci, saopštili su danas nadležni.

 

"Registrovana su tri slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, koji se može dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila, kod pacijenta starosti 81 godine", saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Dva slučaja oboljevanja su registrovana u Južnobanatskom okrugu, a jedan u Mačvanskom okrugu, dodaje se u saopštenju.

 

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), "neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog".

 

Domaći sprej protiv komaraca: Ove male napasti vam se neće više približavati! (RECEPT)

 

Tokom vikenda je registrovan prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, rekao je prethodno danas direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić.

 

Kako je naveo, iz analize komaraca postoje podaci da postoje nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca.

 

"To govori o tome da na široj teritoriji Srbije imamo prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, što definitivno govori o tome da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca", rekao je Ilić za RTS.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...