Genije

Zoran Samardžić (19) napravio hidrocentralu kako bi njegova baka imala struju! (VIDEO)

Od Zoranove struje može svašta, daje napon od 12V i 90 ampera, na njoj može da radi 5.000 sijalica, navodi mladi naučnik
Vesti 01.08.2016. - 13:35h Autor: rtrs.tv
Foto: Printscreen/ Youtube/ RTRS Vijesti

Da prirodne nauke poput fizike i hemije nisu bauk za svu decu pokazao je Zoran Samardžić, 19-godišnji dečko koji je u svom selu Do, na vrelu Bregave, napravio mini-hidrocentralu.

 

Kako kaže Zoran, u ovom selu su česti prekidi u snabdevanju električnom energijom. Zoran je to rešio svojim “Đerdapom“.

 

"Moj mini Đerdap je zapravo mikroelektrana, obnovljiv izvor energije", kaže Zoran, i dodaje da je uglavnom radio sam, ali da su mu stručnjaci pomogli oko sklapanja nekih delova. Njegova struja sada osvetljava kuću i dvorište.

 

Ovo je njegov najozbiljniji projekat do sada, za koji mu je trebalo mesec dana. Takođe je dosta koštao, pa su sva ušteđevina i višemesečni džeparci otišli u kupovinu delova.

 

"Od Zoranove struje može svašta, daje napon od 12V i 90 ampera, na njoj može da radi 5.000 sijalica. Nema troškova i, što je najvažnije, nema zagađenja sredine", rekao je mladi zaljubljenik u fiziku.

 

Za struju se zainteresovao još u osnovnoj školi: sve je počelo od sklapanja automobila na daljinsko upravljanje, igračaka i mobilnih telefona. Na jesen počinje studije elektrotehnike kako bi jednog dana napravio pravu, veliku hidrocentralu.

 

Nacionalni park ''Đerdap“ : Prirodni muzej pod vedrim nebom

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...