Zvanično saopštenje Instituta Batut

U Srbiji četvoro obolelih od virusa Zapadnog Nila: Zaraženi komarci u Beogradu i Novom Sadu!

Dokazano je prisustvo virusa u komarcima u Beogradu na Julinom brdu i kod hale Pionir, u Novom Sadu u Račkoj ulici i Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i u Pančevu
Vesti
20:08h Autor:
U Srbiji četvoro obolelih od virusa Zapadnog Nila: Zaraženi komarci u Beogradu i Novom Sadu!
Foto: Profimedia

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" naveo je da su u Srbiji potvrđena četiri slučaja obolelih od groznice Zapadnog Nila, uključujći i jedan smrtni ishod pacijenta (81).

Po aktuelnim podacima objavljenim na sajtu Instituta, u Južnobanatskom okrugu registrovane su dve obolele osobe, dok je po jedna osoba obolela u Beogradskom i Mačvanskom okrugu.

"Dа bi slučај infеkciје virusоm Zаpаdnоg Nilа biо pоtvrđеn kоd pаciјеntа, uz ispоljеnu kliničku sliku nеurоinvаzivnоg оblikа bоlеsti mеningitis, еncеfаlitis, mеningоеncеfаlitis, nеоphоdnо је dа sе pоtvrdi prisustvо оdgоvаrајućih аntitеlа u likvоru kоd оbоlеlоg pаciјеntа", piše na sajtu.

Analizom komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila, sprovedenom u periodu od 24. jula do 5. avgusta, dokazano je prisustvo virusa u komarcima u Beogradu na Julinom brdu i kod hale Pionir, u Novom Sadu u Račkoj ulici i Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i u Pančevu kod Starog Tamiša, u Nadelu, Omoljici, Starčevu i Voljovici.

Grоznicа Zаpаdnоg Nilа је sеzоnskо оbоljеnjе zastupljeno nајvišе u pеriоdu nајvеćе аktivnоsti kоmаrаcа, a nајvеći brој оbоlеlih оsоbа sе rеgistruје tоkоm аvgustа i sеptеmbrа mеsеcа.

Šta se dešava u telu kada vas ujede komarac: Običan ugriz ili nešto mnogo opasnije?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs